Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sbírka SOS Srí Lanka pomohla postavit novou školu

7. 11. 2007 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

Doposud největší nově postavenou budovu základní školy na ostrově předala na Srí Lance za přítomnosti představitelů místní vlády česká organizace Člověk v tísni. Moderní školní zařízení pojme 260 žáků ve věku 6 až 12 let. Školáci se doposud učili v přístřešcích a pod stromy, protože původní škola byla zcela zničena vlnou tsunami v roce 2004. Náklady na stavbu, které dosáhly 8,5 milionů Kč, byly zaplaceny z výtěžku české veřejné sbírky SOS Srí Lanka.

Člověk v tísni studentům postavil osm tříd, vědeckou laboratoř, knihovnu, počítačovou učebnu, provozní budovy určené pro učitele, jídelnu, školní halu a záchodky. „Postavili jsme nejenom školu, ale také ji vybavili nábytkem, počítači, učebními pomůckami a knihovnou. Na samotnou budovu můžeme být opravdu hrdí, jelikož je navržena jedním se tří nejlepších srílanských architektů a stavba v sobě kloubí moderní design spolu s prostou funkčností,“uvedl inženýr společnosti Ivo Tesař.

„Děkujeme lidem v Čechách, kteří pomáhají dětem dostat se ke vzdělání. V regionu vlna tsunami zcela zničila 16 škol a některé z nich se ještě dodnes nezačaly stavět. A ještě radši jsem, že Člověk v tísni s námi bude spolupracovat i do budoucna,“ poděkovala ve své řeči paní Anantharajah, zástupce ředitele pro vzdělávaní v oblasti Kalmunai, ve východní části Srí Lanky.

Matěj Novák, vedoucí mise na Srí Lance, přiblížil chystané aktivity společnosti Člověk v tísni: „Od ledna roku 2008 zde plánujeme rozšířit naše rozvojové vzdělávací aktivity. Otevřeme projekty na podporu rozvoje škol a školek, vzdělávání učitelů v předškolním sektoru a také roční kurzy pro učitele angličtiny.“

Člověk v tísni působí na Srí Lance od roku 2005, kdy po ničivé vlně tsunami začal poskytovat pomoc lidem postiženým katastrofou ve východní oblasti Tirikunámalé. Dosud na Srí Lance společnost postavila tři nové školy, dvanáct jich zrekonstruovala a v současné době staví další školu, která bude sloužit pěti stovkám studentů. V přechodném období po tsunami pak Člověk v tísni podpořil dočasnou výuku výstavbou 43 školních přístřešků, které vybavil novým školním nábytkem. Pro menší děti bylo postaveno sedm nových školek, dvě zrekonstruovány a poslední je právě dokončována.

Člověk v tísni dále zajišťuje rekvalifikační kurzy pro švadleny a řídí projekty podpory rozvoje školního a předškolního sektoru či projekt na podporu učitelů angličtiny v regionu Tirikunámalé. Všechny tyto vzdělávací projekty jsou financované z veřejné sbírky SOS Srí Lanka, kterou Člověk v tísni otevřel 27. ledna 2004.

Nové projekty jsou realizovány také ve spolupráci s klíčovými donory působícími na tomto ostrovním státě, především organizací GTZ (Německá společnost pro technickou spolupráci) či agenturou USAID (Agentura Spojených států pro mezinárodní rozvoj).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz