Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Plzni se chystá Dřenění, zahrají Gothart, Původní Bureš, Černá mutace a Květy

2. 11. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

-Benefiční koncert proběhne v Buena Vista Clubu-
-Benefiční koncert proběhne v Buena Vista Clubu-
Pro Nadaci pro transplantace kostní dřeně zahrají ve středu 7. listopadu na benefičním koncertě kapely Gothart, Původní Bureš, Černá mutace a Květy. Koncert se uskuteční v plzeňském Buena Vista Clubu na Kollárově ulici, začátek je v 19 hodin. "Výtěžek koncertu připadne na celkové programy nadace, tedy především na nábor nových dárců dřeně, ale i na další podpůrné programy pro nemocné, vzdělávání a výzkum," upřesnila členka správní rady nadace Mája Švojgrová.

Benefiční vstupné na večer nazvaný "Dřenění" je 150 korun, kdo chce, může přispět ještě víc. "Oslovil nás pořadatel akce a rozhodli jsme se na ní hrát, ač mám listopad už dost plný," říká Martin E. Kyšperský, frontman brněnské kapely Květy, která svými koncerty příležitostně podporuje i další charitativní projekty."Klasicky z důvodu, že uděláme-li něco, co bude mít alespoň malý efekt pomoci někomu, komu je zle, obrátíme tak svět o kousek k lepšímu," dodává.

Kapela Květy byla v letošním roce za své album Kocourek a horečka oceněna Andělem v žánru alternativní hudby. V současnosti připravuje novou desku - album s názvem Střela zastavená v jantaru by mělo vyjít v únoru příštího roku. "Deska je hotová, zbývají poslední zvukové úpravy, do jejího vydání je třeba udělat obal a natočit dva videoklipy - jeden už téměř je," říká Martin E. Kyšperský. Jaká nová deska bude? "Bude syrová, plná křiku, úderů na kovy, chraplavého blues a ostrých kytar... A zároveň pokojná, se zvonícím dřevem, vrnícími varhany, šeptající Martou Svobodovou, pršícími plíšky vibrafonu a doširoka šustícími, s láskou rozezvučenými činely," usmívá se zpěvák.

Nadace pro transplantace kostní dřeně, pro kterou je výtěžek z připravovaného benefičního koncertu určen, byla založena na jaře 1992 na pomoc nemocným s leukémií a dalšími těžkými chorobami krve a zhoubnými nádory.

Svými granty nadace podporuje řadu cílů – těmi jsou především budování registru dobrovolných dárců kostní dřeně v ČR, individuální podpora pacientů po transplantaci dřeně, osvětové a školící programy v hematologii a onkologii a také přístrojové a investiční vybavení transplantačních pracovišť.

"Vážná nemoc, úraz, lidské neštěstí může postihnout každého z nás, kdykoliv, nezaslouženě, někdy i jako blesk z čistého nebe. Pokud jsme zdraví, na takové věci zpravidla nemyslíme. Potká-li však člověka zlý osud, je vděčný za každou pomoc, kterou mu někdo poskytne," uvádí Nadace pro transplantace kostní dřeně. "Pomoci lidem s leukémií, zhoubnými nádory, smrtelnými nemocemi krve lze mnoha způsoby. Mladí zdraví lidé mohou být dobrovolnými dárci dřeně. Nestojí vás to nic, snad jen trochu odvahy. Darování kostní dřeně žádnému zdravému člověku neublíží a ani jeden z více než dvou set dobrovolných dárců Českého národního registru dárců dřeně, kteří již podstoupili zkušenost s odběrem svých krvetvorných buněk pro záchranu života neznámého pacienta, svého daru nezalitoval."

Nadace si velmi cení i každé finanční pomoci – kromě zakoupení vstupenky na benefiční koncert je možné přispět například formou dárcovské SMS: stačí odeslat text DMS KOSTNIDREN na číslo 87777 (cena jedné dárcovské SMS je 30 Kč, nadace z této částky obdrží 27 korun). Je také možné zaslat libovolný obnos na číslo účtu 043 43 043/0300 (ČSOB Plzeň).

"Drahé laboratorní testy k vyšetření transplantačních znaků při vstupu dárců dřeně do registru nehradí ani stát, ani zdravotní pojišťovny. Prostředky jsou potřeba i k realizaci dalších grantových programů nadace pro transplantace kostní dřeně. Jediná koruna, kterou můžete poskytnout, nepřijde nazmar," vyzývá nadace.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz