Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Před referendem o nádraží se otevírá nová informační kancelář

4. 10. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


- "Radnice maří referendum," hlásá transparent -

Novou informační kancelář Nádraží v centru dnes otevírá stejnojmenná občanská koalice v cestovatelském klubu Na cestě na ulici Bašty. Kancelář bude otevřena až do pátku 8. října, tedy do dne před referendem, vždy od 9 do 18 hodin a nabídne občanům informace, které mohou postrádat v informačním centru na nádraží. "V informační kanceláři budou k dispozici přehledné mapy variant rekonstrukce železničního uzlu Brno s nádražím ve stávající poloze od čtyř autorů a osazenstvo kanceláře je návštěvníkům ochotně popíše a vysvětlí. K odnesení bude několik odbornějších textů o poloze nádraží i ostatní tiskoviny koalice Nádraží v centru," zve k návštěvě koordinátor odborné skupiny koalice Martin Robeš.

Kancelář se koalici podařilo otevřít jen díky neplacené práci dobrovolníků a vytištění materiálů a poskytnutí prostor od sponzorů. Po celou dobu budou v kanceláři přítomni alespoň dva členové odborné skupiny koalice Nádraží v centru. "I městem Brnem objednaná varianta od firmy SUDOP potvrzuje, že stejně kvalitní nádraží lze postavit v dnešní i v odsunuté poloze. V informační kanceláři představujeme další čtyři varianty celého železničního uzlu, které za stejné nebo menší peníze přinášejí větší komfort cestujícím a výrazně lepší dostupnost města z regionu i celé Evropy," vysvětluje Martin Robeš.

Podpora referenda: známé osobnosti i přímé akce

Na referendum občany v minulém týdnu upozornily i některé nezvyklé akce. Ve čtvrtek na jedné z budov na centrálním náměstí Svobody půl hodiny visel obří transparent s heslem "Radnice maří referendum", který na dům zavěsili horolezci; Brno také zaplavily letáky a nálepky zvoucí k referendu ve velice štiplavém tónu. "Stop ODSunu," hlásá plakátek s modrým ptákem, který nese ve spárech pytel s nápisem "naše prachy". "Hlasujte ANO – nádraží v centru, sobota 9. října od 8 do 16 hodin – neúčast se trestá pokutou 100 000 Kč, kterou každý občan zaplatí stavebním firmám za přesun nádraží," vyzývají nálepky na všech možných plochách na veřejných prostranstvích. V tomto případě se nejedná o akci koalice Nádraží v centru – ta aktivitu připisuje jednoduše spontánním občanům Brna.

Proč je koalice přesvědčena, že radnice referendum maří? "Účelovými kroky se snaží zajistit nízkou účast občanů u nadcházejícího referenda o zachování nádraží v centru města," říká Martin Ander z koalice. Jedná se především o vyhlášení referenda v termínu, který znesnadňuje voličům účast (odděleně od krajských voleb), nedostatečné informování veřejnosti o době konání referenda a také to, že v oficiálních materiálech města je občanům doporučováno, aby k referendu nechodili. "Oficiální výzvu radnice, aby občané k referendu nechodili, považujeme za skandální. Je na místě označit ji za pokus o maření referenda. Politici ve vedení města se snaží, aby občanské hlasování neuspělo a oni mohli rozhodnout sami," komentuje činnost radnice Martin Ander.

Kampaň za zachování nádraží v centru podpořily v minulém týdnu také další známé brněnské osobnosti, kromě jiného herec Bolek Polívka, pěvkyně Magdalena Kožená a spisovatelka Květa Legátová. K hlasování v referendu vyzval i senátor Jiří Zlatuška. "Projekt přesunu brněnského nádraží je symbolem zpupného přístupu k tradici a historicky utvářenému charakteru města," míní senátor. Deset brněnských osobností také podepsalo výzvu Několik vět brněnským občanům, v níž současnou situaci přirovnávají k největšímu nebezpečí od dob, kdy se předkům podařilo odrazit útok Švédů.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Související komentáře

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz