Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické námitky pro výstavbu brněnských tunelů byly zohledněny

10. 9. 2007 - BRNO [Econnect / Děti Země]

-foto-
-foto-
Přísné podmínky pro hluk při výstavbě, imisní limity a vzhled výduchů, výsadba zeleně a záruky zhotovitele stavby v případě narušení okolních domů. Toho dosáhlo občanské sdružení Děti Země ve stavebním řízení pro ražbu tunelů Dobrovského v Brně, které již podruhé vedlo ministerstvo dopravy.

Ministerstvo dopravy vydalo 31. srpna podruhé stavební povolení, které v březnu na základě úspěšné žaloby Dětí Země a některých majitelů nemovitostí Městský soud v Praze zrušil. Výstavba tunělů by tedy mohla konečně začít, pokud ovšem nedojde k podání další žaloby. Děti Země ale o tom již neuvažují. Na základě jejich požadavků byla totiž dohodnuta architektonická podoba obou komínových výduchů nad tunely a rozsáhlé vegetační úpravy na nich.

„Díky zájmu nového vedení města o rychlou výstavbu tunelů se během nového stavebního řízení podařilo najít shodu při řešení tvaru výduchů a jejich způsobu zakrytí vegetací,“ upřesňuje Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ministerstvo do povolení zapracovalo také přísné podmínky ze stanoviska MŽP, které se týkají monitorování hluku při výstavbě a kontroly dodržování imisních limitů u výduchových komínů. Navíc pokud dojde k poklesům domů nad tunely, tak musí stavebník zajistit na své náklady opravy domů a odstranit další škody.

„Přestože nám text stavebního povolení vyšel vstříc, stejně tu ale hrozí riziko, že někteří nespokojení účastníci stavebního řízení se znovu obrátí na soud,“ předpokládá Patrik další možný vývoj.

Výstavba tunelů Dobrovského délky 1,25 km měla původně začít v březnu 2006 a hotovy měly být do konce roku 2012. Nyní je termín posunut o rok. Náklady mají být asi 8 miliard korun.

Příprava nového osobního nádraží má už nyní více než rok zpoždění, takže se zdá být nereálné, že by se podle plánu začalo stavět příští rok v červnu. Dokončeno mělo být v září 2012, což je také zřejmě nesplnitelné.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz