Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pražská loď pro bezdomovce se opět otevře

3. 8. 2007 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

-Foto Oldřich Teringer-
-Foto Oldřich Teringer-
Své služby začne v pondělí znovu bezdomovcům poskytovat loď, která kotví v Praze na Vltavě. Loď byla zhruba měsíc uzavřena kvůli nutným opravám. Nyní má nového provozovatele, Centrum sociálních služeb Praha, pro bezdomovce se tím ale nic nemění.

Nadále zde bude platit provozní řád, který zakazuje například vstup podnapilým lidem, pití alkoholu a kouření na celém plavidle. Loď, která má kapacitu 230 lůžek, bude otevřena vždy od 19:30 do 07:00. Od únorového zahájení provozu v ní přespalo zhruba 21.500 bezdomovců.

Mezi klienty noclehárna na lodi Hermes bylo v březnu provedeno dotazníkové šetření. Dotazník obsahoval celkem 15 otázek, které se dotazovaly na základní údaje klientů, včetně jejich pracovních aktivit a jejich spokojenosti se zařízením a jeho službami. Nejstarší z dotazovaných uvedl věk 68 let, nejmladším klientům bylo 19 let, většina klientů byla svobodných nebo rozvedených. Třetina z dotázaných uvedla jako místo svého posledního bydlíště Prahu.

Nejčastějším způsobem, jakým se klienti o možnosti využití noclehárny dověděli, bylo sdělení od přátel nebo známých a dále z tisku nebo inzerce, případně v denním středisku některé z charitativních organizací. Méně často se budoucí klienti dozvěděli o službách bostelu Hermes na úřadě nebo od policie. Se službami bostelu Hermes byla většina klientů spokojena nebo velmi spokojena. Cenu 20 korun za nocleh považovala většina klientů za přijatelnou.

Plavidlo, za které magistrát zaplatil přes 23 milionů korun, je součástí připravované celopražské koncepce pro lidi bez domova. V té se chce magistrát postarat především o bezdomovce, kteří mají zájem vrátit se do běžného života.

Kvůli vytváření koncepce letos proběhlo sčítání bezdomovců. Podle magistrátu je v Praze kolem 2000 lidí bez střechy nad hlavou. Humanitární organizace přitom před třemi lety napočítaly asi o 1100 bezdomovců víc a jejich představitelé tehdy uvedli, že jejich počet může být až o třetinu vyšší.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz