Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dřevořezání v Třešti je tradičním setkáním řezbářů a betlémářů

29. 6. 2007 - TŘEŠŤ [Econnect]

-Foto Spolek přátel betlémů v Třešti-
-Foto Spolek přátel betlémů v Třešti-
Tradiční dvoudenní Dřevořezání v Třešti se letos uskuteční ve čtvrtek 5. července a v pátek 6. července na náměstí T.G. Masaryka v Třešti. Pořádající Spolek přátel betlémů v Třešti připravil znovu po roce tuto oblíbenou akci. Účast přislíbilo na 30 řezbářů, kteří opět budou vyřezávat figurky do společného betlému.

Významná tradice ale i živá přítomnost betlémářů v Třešti

Město Třešť představuje jedno z našich nejvýznamnějších betlémářských center. Velkou tradici představují tzv. betlémy v rodinách. Ty mají tradici starou více než 200 let. V současné době vlastní betlémy přibližně 60 rodin v Třešti. Asi polovina z nich je pravidelně vystavována a to i pro veřejnost. Ve městě v současné době také aktivně působí více než deset řezbářů, kromě nich také začínající tvůrci v Řezbářském kroužku mladých.

Letos se koná již sedmý ročník tohoto setkání řezbářů a betlémářů, přitahující širokou veřejnost. Z každého ročníku vznikne okolo 40 – 50 figurek do společného betléma. Vzniká tak postupně unikátní dílo s figurkami od mnoha tvůrců nejen od nás, ale i ze zahraničí. Figurky musí mít velikost mezi 12 – 14 centimetry a zůstávají nebarvené. I při letošním setkání přibudou do společného betléma zase další. Nyní má společný betlém více než 200 figurek, desítky zvířat a staveb a bude samozřejmě během akce také k vidění.

Vyřežte si svoji vlastní figurku do betléma

Vyrábět figurky však nebudou pouze zkušení řezbáři, ale vyzkoušet si to může skutečně každý zájemce. Na Dřevořezání k tomu bude velmi dobrá příležitost.

„Návštěvníci mohou zkusit vyřezávat zapůjčeným nářadím, potřebný materiál bude k dispozici. Zároveň s vyřezáváním figurek se bude pracovat na soše jezulátka. Z dřívějška jsou hotové sochy Marie a Josefa v životní velikosti. Obě budou na náměstí také k vidění. To je první poutač, který by měl být časem umístěn přímo ve městě. Letos bude vyřezána další velká socha, v budoucnu počítáme s vytvořením dalších dvou poutačů na betlémy, tvořené svatou rodinou, ty budou umístěny u přístupových cest do města,“ dodává Pavel Brychta, předseda pořádajícího Spolku přátel betlémů v Třešti.

Dřevořezání v Třešti si již našlo pevné místo mezi setkáváním dřevořezbářů u nás. Většinou jde vždy o volnou tvorbu se zaměřením na ukázku ruční práce pro veřejnost. Dřevořezání je tématické – především jde o vyřezávání figurek pro společný betlém. Převážná část řezbářů bývají amatéři, několik betlémářů ale jsou profesionální mistři. Ani tentokrát tomu nebude jinak. K vidění bude dále také například i ukázka pletení košíků nebo pletení lan z provázků.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz