Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Plzni začínají Dny japonské kultury

8. 6. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Od 8. do 17. června 2007 budou v Plzni probíhat tradiční Dny japonské kultury. Festival se bude odehrávat v Západočeském muzeu, v Galerii U svaté Anny a o víkendu 15. – 17. 6. 2007 se festival přesune na Zámek Kozel.

V první polovině června se v Plzni opět uskuteční přehlídka japonského umění a tradic, která spojuje české a japonské umělce. Akce se koná díky dlouholeté spolupráci měst Plzeň a Takasaki pod dramaturgickým a produkčním dohledem Ivoše Hucla z Bezejmenné čajovny u zámku Kozel. Program festivalu zahrnuje výstavy, koncerty, přednášky, divadelní představení nebo praktické dílny.

Festival bude zahájen v přednáškovém sále Západočeského muzea 8. června v 17 hodin slavnostním čajovým obřadem, na který dohlédnou mistři svého oboru.

Zahajovací část programu festivalu totiž tvoří bloky věnované tradicím japonských čajů a tvarování bonsají, které budou prezentovány formou výstav a dílen pod vedením japonských lektorů Mr. Michiyo Fukushe a Mr. Youji Sužuji, který je velmistrem Velké japonské společnosti pro čajový obřad ve městě Takasaki a předsedou Městské společnosti pro čajový obřad a consultantem Společnosti pro aranžování květin. Dílny čajového obřadu se uskuteční v sobotu 9. června a v neděli dojde na další speciální japonské umění – kaligrafii. Vyučovat ji budou opět japonští lektoři Osamu Kobayashi a Ritsuko Kobayashi.

V oblasti literatury je na 11. června připraveno čtení příběhů „kaidan“ od Lafricadio Herna. Hearn je považován za významného zprostředkovatele japonského literárního žánru podivných příběhů - kaidanů - americkému a evropskému čtenáři. Hearnova sbírka Kwaidan z roku 1904 se v českém překladu objevila poprvé již před 1. světovou válkou. V pořadu, kterým provází Tomáš Hudec, zazní několik komentovaných příběhů z Hearnovy sbírky, které budou doprovázeny ukázkami tradiční japonské hudby. Básník Tomáš Hudec do programu festivalu navíc přispěje i vlastním autorským čtením básní haiku.

V úterý 12. června přijde na řadu filmová projekce s hudebními ukázkami od Yoshihide Otomo: „Čtyři tváře kmotra japonského hudebního undergroundu“, kterou uvede Pavel Klusák.

Zastoupeny budou také hudební pořady. Koncert Vlastislava Matouška – hráče na tradiční japonskou flétnu z bambusového dřeva, se koná v pátek 15. června opět v Západočeském muzeu. V tento den se ovšem festival také přesouvá na zámek Kozel, kde se budou konat výstavy bonsají a keramiky a znovu probíhat výše zmíněné workshopy.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz