Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Zahradě se bude diskutovat o právech lidí s mentálním postižením

31. 5. 2007 - PRAHA [Econnect]

V Kulturním centru Zahrada se ve dnech 5 a 6. června uskuteční konference nazvaná Právo být sám sebou. Zúčastní se jí 150 účastníků z 80 neziskových organizací z celé ČR – přičemž většinou půjde o poskytovatele sociálních služeb a jejich zaměstnance. Konference je součástí kampaně za práva lidí s mentálním postižením – I MY potřebujeme znát svá práva.

Cílem konference Právo být sám sebou je prohloubit znalosti poskytovatelů sociálních služeb a odborné veřejnosti v oblasti práv lidí s mentálním postižením.

„Chtěli bychom poskytnout praktické informace, poznatky a nástroje, které pomohou lepšímu naplňování práv v rámci sociálních služeb. Také chceme dát prostor diskusi a sdílení zkušeností,“ říká Jiří Sobek, ředitel občanského sdružení Portus Praha, které celý projekt zaštiťuje.

Konference může pomoci poskytovatelům služeb hned v několika oblastech. Poskytovatelé se naučí lépe naplnit zákonné normy a standardy kvality, zdokonalit některé postupy při poskytování služeb s ohledem na lidská práva, naučí se jak podpořit uživatele služeb v naplňování jejich práv nebo jak jim pomoci v pochopení jejich odpovědnosti. Půjde rovněž o předcházení rizikům, která mohou uživatelům služeb hrozit nebo snižování rizik, která nese naopak poskytovatel, ať už se jedná o organizaci či jednotlivé zaměstnance.

Konference je tedy určena jak zaměstnancům sociálních služeb (domovům pro osoby se zdravotním postižením, chráněným bydlením a dílnám apod.), tak neziskovým organizacím zaměřeným na lidi se zdravotním postižením a na oblast práv. Nejpočetnějšími účastníky jsou sociální pracovníci, zástupci státní správy a samosprávy, zaměstnanci MPSV a Krajských úřadů a také další odborníci z oblasti sociální práce nebo studenti sociálních oborů.

Na projektu I MY, který je financován z prostředků EU v rámci programu Transition Facility 2004, spolupracuje s o. s. Portus Praha i několik partnerů: QUIP – společnost pro změnu, Oblastní Charita Brno, jihočeské sdružení Proutek nebo občanské sdružení Jurta ze Severních Čech. V rámci projektu vzniká kromě konference i řada dalších významných výstupů. Jedná se o tři publikace a tři dokumentární filmy, které se poprvé představí veřejnosti právě na konferenci. Publikace jsou dále k objednání na internetových stránkách projektu – www.imy.cz a co se filmů týče, měly by mít oficiální premiéru ke konci měsíce června.

Jiří Sobek projekt I MY podrobněji přibližuje: „Práva lidí s mentálním postižením byla v minulých desítiletích zanedbávána a stála na okraji zájmu. Pro řadu situací neexistuje ani v současnosti dokonalé řešení. Lidé s mentálním postižením mají ve stále větší míře možnost žít v běžném prostředí a dostávají se tak do nových, dosud jen málo známých situací. Je proto úkolem poskytovatelů a zaměstnanců sociálních služeb hledat nová řešení, měnit zažité postupy a tím se podílet na vytváření dobré praxe v oblasti práv lidí s mentálním postižením.“


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz