Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropské peníze slouží k rozvoji letecké a automobilové dopravy

30. 5. 2007 - PRAHA [Hnutí Duha / Econnect]

-foto-
-foto-
Podle studie, kterou vydala organizace CEE Bankwatch Network, směřují finance Evropské unie do projektů nových letišť a výroby automobilů. To je v rozporu s proklamacemi o podpoře ekologických druhů dopravy. Hnutí Duha proto požádalo ministra financí Miroslava Kalouska, aby se jako jeden z guvernérů Evropské investiční banky zasadil o sjednání nápravy.

Evropská unie i členské státy sice hovoří o přesouvání nákladů z kamionů a letadel na železnice – ale ve skutečnosti jejich vlastní banka investuje většinu peněz do rozvoje špinavých dopravních odvětví. Ukázala to nová studie, kterou vydávají evropské ekologické organizace.

Hnutí Duha proto dopisem požádalo ministra financí Miroslava Kalouska, aby jako jeden z guvernérů Evropské investiční banky (EIB) požadoval nová pravidla financování. Dále, aby v bance prosazoval investiční pravidla, jež peníze nasměrují do podpory železnic a čisté dopravy.

„Sebelepší papírové proklamace o přesouvání nákladů ze kamionů či letadel na železnice nemají žádný smysl, pokud peníze ve skutečnosti proudí do automobilové a letecké dopravy. Česká republika, která leží uprostřed kontinentu a přes níž vedou dopravní tahy, bude nutně obětí takové evropské politiky. Miroslav Kalousek by měl v bance obhajovat české zájmy, a těmi nesporně jsou pravidla, která preferují cílené investice do přesunu nákladů na železnice,“ řekl k tomu Pavel Přibyl z Hnutí Duha.

Evropská investiční banka – největší veřejná finanční instituce na světě, ve které je jedním z viceprezidentů český politik Ivan Pilip – v letech 1996–2005 utratila na dopravní projekty 112 miliard euro. Více než polovina z toho šla na projekty podporující silniční a leteckou dopravu; v zemích střední a východní Evropy jejich podíl činí dokonce 68%. Financuje tak právě ty trendy, kterým se Česká republika a další státy snaží bránit.

Několik projektů nových letišť, které EIB financovala, při plném využití zvýší exhalace oxidu uhličitého o množství, které převyšuje kompletní produkci Švýcarska nebo Slovenska. Největší část půjček do průmyslu šla za posledních deset let do výroby automobilů (31%, respektive 63% ve střední a východní Evropě). Mezi klienty banky, která utrácí veřejné peníze, patří Jaguar, Volkswagen a Land Rover.

EIB je co do objemu půjčovaných prostředků významnější než Světová banka, ale podstatně méně známá. Zelené organizace také upozorňují, že oproti Světové bance je podstatně neprůhlednější a na rozdíl od ní nemá prakticky žádná ekologická a sociální kritéria pro své půjčky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz