Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Zámostí 2007 v Třebíči letos již pojedenácté

30. 5. 2007 - TŘEBÍČ [Econnect]

-Foto Ladislav Horák: Zámostí 2006-
-Foto Ladislav Horák: Zámostí 2006-
Letos již pojedenácté hostí město Třebíč hudební festival Zámostí. V pátek a v sobotu 1.-2. června ožije podzámecká niva v Třebíči kvalitní muzikou. Zámostí si během dosavadních deseti ročníků získalo stálou a tradiční pozici mezi tuzemskými letními festivaly pod otevřeným nebem. I letos se představí známé i méně známé kapely různých žánrů.

První ročník proběhl v bývalé továrně

První ročník festivalu Zámostí se uskutečnil v roce 1997 v areálu bývalé Subakovy továrny v Židovské čtvrti v Třebíči (od roku 2003 je zapsána v UNESCO). Tento prostor dodal celému projektu velmi zajímavou atmosféru a uvedl jej ve známost nejen po celém regionu Vysočiny, ale i za jeho hranicemi. Jako u jednoho z prvních tuzemských festivalů byla jeho součástí také taneční scéna, kde byla představena tehdejší špička české taneční scény. Další ročníky poté již probíhaly na podzámecké nivě a festival si získal celorepublikovou známost. Zařadil se na několik let mezi deset největších hudebních akcí pod širým nebem u nás. To dostatečně vypovídá o jeho postavení na tuzemské festivalové scéně.

Letos se představí například kapely Peha, Wohnout nebo Lenka Dusilová

Letošní ročník festivalu nabídne tři scény v areálu na podzámecké nivě a dvě alternativní scény v Židovské čtvrti. Stalo se již tradicí, že v úterý před festivalem je slavnostně otevřena výstava Open performance v třebíčském zámku. Ani letošní ročník není v tomto směru vyjímkou. Samotný festival je vždy připravován již několik měsíců před jeho konáním v užším okruhu asi 10 lidí. Během konání akce se podílí na organizaci 100 – 150 lidí. To, zda se festival vydaří je vždy odvislé i na přízni počasí, jelikož jde o akci pod otevřeným nebem.

„Za dobu pořádání festivalu se nám podařilo pozvat do Třebíče kapely jako The Yongs Gods, Prajna, z domácích třeba Plastic People či Mig 21. Žánrovou pestrost pak ilustruje například z minulosti i vystoupení Ivana Mládka se svým Banjo Bandem. Vždy hodně záleží i na tom, kdo z hudebníků má v době konání Zámostí volno a je ochoten sem přijet zahrát,“ uvádí jeden ze zakladatelů Zámostí Milan Šťastný.

„Letos je mimo hudební produkci pro návštěvníky připravena výstava Open performance v zámecké konírně, filmový klub v kině Pasáž, bezplatný výstup na městskou věž nebo na výstavu v malovaném domě, do Zadní židovské synagogy a také do všech expozic Muzea Vysočiny v Třebíči,“ dodává k letošnímu ročníku Milan Šťastný.

Zbývá dodat, že se na Zámostí představí mimo jiné i kapely Peha, Wohnout či Vypsaná Fixa, ale třeba i Lenka Dusilová a mnozí další.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz