Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romská děvčata z Dobré Vody zatančí na festivalu Mezinárodní den Romů v Chodově

20. 4. 2007 - TOUŽIM / DOBRÁ VODA [Econnect / Český západ]

-Romské dívky z Dobré Vody zvládají i břišní tance, foto: archiv Český západ-
-Romské dívky z Dobré Vody zvládají i břišní tance, foto: archiv Český západ-
Deset romských děvčat z Dobré Vody u Toužimi vystoupí v sobotu 21. dubna se svým tanečním vystoupením v rámci 6. ročníku festivalu Mezinárodní den Romů v Chodově u Karlových Varů. Návštěvníci festivalu se mezi patnáctou a osmnáctou hodinou mohou těšit na tradiční romskou hudbu, zpěv a tanec či si přijít večer zatančit na romskou taneční zábavu.

Deset romských děvčat z Dobré Vody se schází pod vedením Kláry Berkyové v sídle sdružení Český západ několikrát do měsíce, aby trénovala nejrůznější tance na romskou, latinskoamerickou, či hiphopovou hudbu. Nevyhýbají se však ani břišním tancům na orientální melodie.

„Pestré kostýmy, ve kterých tančí, si děvčata navrhují sama a šijí je při tvořivých dílnách pořádaných sdružením Český západ, které před pěti lety iniciovalo vznik tanečního kroužku v Dobré Vodě,“ říká Klára Berkyová. „Od té doby udělaly dívky velký kus práce a získaly mnohá ocenění na nejrůznějších soutěžích a přehlídkách,“ pochvaluje si Klára Berkyová, která se vedení kroužku věnuje tři roky. „Mezi naše nejčerstvější úspěchy patří 3. místo na taneční soutěži v Chebu před čtrnácti dny,“ usmívá se spokojeně jedna z tanečnic.

Na festivalu v Chodově budou dívky z Dobré Vody tancovat již potřetí a doufají, že i tentokrát se jim podaří zabodovat. K diplomům za 2. a 3. místo z minulých ročníků festivalu by tentokrát rády doplnily ocenění za místo první, ale zároveň si uvědomují, že konkurence je velká a že to nebude jednoduché.

Festival Mezinárodní den Romů v Chodově pořádá v zahradě fary na náměstí Míru občanské sdružení Khamoro v čele s jeho předsedou Emilem Voráčem, který bude zároveň i moderátorem celého festivalu. Program pro veřejnost začíná v 15 hodin a kromě dívek z Českého západu vystoupí na festivalu děti ze sdružení Khamoro a Meta či romské mažoretky z Chebu a mnoho dalších. Pozvání na festival přijala etnoložka a lektorka vzdělávacích programů a autorka knih Jana Hejkrlíková či člen Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity Martin Cichý. Na večer od osmé hodiny se chystá v restauraci Daliborka romská taneční zábava, kde do ranních hodin budou hrát skupiny Gypsy Hery Band z Karlových Varů a Gypsy Dream z Chebu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz