Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Letecká doprava ohrožuje biodiverzitu

16. 4. 2007 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

Letecká doprava se stává jednou z největších hrozeb pro biodiverzitu a zdraví lidí, napsal deník Guardian. Rozšiřuje totiž nepůvodní druhy a infekční choroby, oznámili minulý týden vědci.

Letecká doprava po celém světě prudce roste. Za poslední tři roky stoupal počet pasažérů o osm procent ročně. Vůbec poprvé se tak spojují vzdálené a izolované ekosystémy a nebývale se šíří mikroorganismy a hmyz. Zavlečení hmyzu a mikroorganismů z jiných oblastí však může způsobit ekologickou katastrofu. Mnoho z nich totiž nemá v novém domově přirozené nepřátele, a tak prosperují na úkor původních druhů, které neměly dost času vyvinout si obranu, napsal Guardian.

Vědci z Oxfordské univerzity analyzovali záznamy o třech milionech plánovaných letů mezi 3 570 letišti po celém světě v době od května 2005 do dubna 2006 a určili nejfrekventovanější trasy. Ty potom položili na mapy globálního klimatu a vypočítali období v roce, kdy jsou v různých částech světa vhodné podmínky pro invazi nepůvodních druhů. Na základě toho vyznačili tzv. "invazivní ohniska", tedy destinace, které jsou v průběhu roku nejvíc ohroženy zavlečením cizích organismů.

Vědci tak zjistili, že největší nebezpečí hrozí v mnoha zemích mezi červnem a srpnem, kdy má mnoho regionů podobné klimatické podmínky a zároveň cestuje mnoho lidí. Bližší zkoumání odhalilo trasy, na kterých je nejvyšší riziko přenosu organismů mezi vzdálenými zeměmi. V lednu jsou rizikové trasy z východní Číny a Japonska do Evropy, zatímco v červenci to samé platí pro trasy na východní pobřeží Jižní Ameriky. Analýzy rovněž prokázaly, že i izolované Havajské ostrovy jsou několik měsíců v roce ohroženy lety z různých částí světa, podle ročního období jde o lety z východní Asie, Střední Ameriky a z Karibiku. Velmi ohroženy jsou Spojené státy, protože mají mnoho různých typů podnebí i letišť, napsal deník Guardian.

Podle článku Iana Sampla v deníku Guardian ze dne 11. 4. 2007


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz