Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropští komisaři dostali čokoládová vejce

2. 4. 2007 - PRAHA/BRUSEL [Econnect / Společnost pro zvířata]

-Foto: Komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boel přebírá čokoládové vejce-
-Foto: Komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boel přebírá čokoládové vejce-
Zástupci organizací pro ochranu a welfare hospodářských zvířat předali během happeningu evropským komisařům a ministrům zemědělství čokoládová vejce. Upozorňují na zvyšující se tlak ze strany producentů i členských zemí na odložení zákazu chovu slepic v tzv. neobohacených klecích. Při něm jsou značně omezeny přirozené způsoby chování zvířat. Zákaz má platit od roku 2012 a nevládní organizace směrnici považují za významný mezník.

Zástupci organizací pro ochranu a welfare hospodářských zvířat opět žádali komisaře EU a zemědělské ministry, aby neposunovali datum ukončení užití neobohacených tzv. konvenčních bateriových klecí, který je stanoven na 1. ledna 2012. Představitelé EU obdrželi také čokoládová vejce se vzkazem, "aby si osladili život a nechali žít slepice volně".

Ze zemědělských ministrů byla čokoládová vejce osobně předána ministrům Švédska, Maďarska, Litvy a Nizozemí a komisařům: pro zemědělství - Mariann Fischer Boel (DG Agri) a pro zdraví - Markus Kyprianou (DG Sanco). Ministr zemědělství ČR se nemohl dostavit a čokoládové vejce převzít. V dopise nevládním organizacím se odvolal na pracovní vytíženost.

Mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat - Compassion in World Farming (CIWF) a Evropská koalice pro hospodářská zvířata, kde je z českých nevládních organizací Společnost pro zvířata, požadují, aby zákaz chovu slepic v neobohacených tzv. konvenčních klecích vešel v platnost v roce 2012. Tento termín stanovila směrnice rady 1999/74/ES o minimálních požadavcích pro ochranu nosnic. Producenti vajec a řada členských zemí však usiluje o odložení zákazu či přímo jeho zrušení.

Nevládní organizace směrnici vítají jako významný mezník, který zvyšuje standardy welfare a kvalitu života miliardám nosnic v rámci celé Evropy. “Tři čtvrtiny z 300 millionů nosnic v EU stále žije v klecích. Tyto klece velmi hrubě omezují přirozené způsoby chování slepic a působí jim značné strádání,” uvádí John Callaghan, programový ředitel Compassion in World Farming a britský zástupce v Evropské koalici. “Podle průzkumu Eurobarometru z roku 2005 víme, že zákazníci sdílí naše obavy. EU musí pokračovat takovým směrem, kde se jejich obavami a zájmy bude vážně zabývat“.

“Cílem demonstrace bylo opět připomenout komisařům a ministrům naše obavy a zachovat zákaz stanovený na rok 2012, ne se sklonit před tlakem těch, kteří působí směrem k odložení zákazu,” uvedl John Callaghan.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz