Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Poezie na rynku odstartuje řadu letošních krajských divadelních přehlídek

29. 3. 2007 - KLATOVY [Econnect]

Již tento víkend od 30. března do 1. dubna proběhne v klatovském divadle postupový festival uměleckého přednesu a divadel poezie pro Plzeňský a Karlovarský kraj s výběrem na národní festival Wolkrův Prostějov. Akci již tradičně pořádá plzeňské občanské sdružení Johan, které se zaměřuje na sociální a kulturní projekty. Jen v průběhu měsíce dubna budou Poezii na rynku následovat další dvě postupové divadelní přehlídky.

Přehlídka Poezie na rynku zastupuje v Plzeňském a Karlovarském kraji postupovou soutěž pro celonárodní přehlídku Wolkerův Prostějov. V obou případech se soutěží v kategoriích divadel poezie a také sólových recitátorů.

„Základem inscenace divadel poezie by měl být literární text, jehož zpracování má výraznou poetiku,“ upozorňuje na podmínky soutěže Eva Ichová ze sdružení Johan. „Recitátoři zase musejí mít ukončenou 9. třídu ZŠ nebo odpovídající třídu víceletého gymnázia a nesmí být starší 35 let. Účastníci sólové recitace se představí ve dvou vystoupeních, pro která si připraví texty z poezie nebo prózy české či světové literatury. Z literárního textu je možný úryvek, montáž, publicistický útvar apod., jehož délka však v interpretaci nepřesáhne 8 minut,“ dodává.

Důležité jsou ovšem i kategorie věkové. V první kategorii se scházejí uchazeči do 17 let, ve druhé recitátoři mezi 17 a 20 lety a ve třetí od 20 do 35 let.

Účast v regionální přehlídce je podmíněna doporučením z nižšího postupového kola – například městských přehlídek a přehlídek v oblastech. Do regionálního kola festivalu nominují lektoři městské přehlídky a přehlídek v oblastech maximálně dva nejlepší recitátory z každé kategorie. Naopak přímý postup na regionální přehlídku mají možnost využít účastníci národní přehlídky předešlého ročníku Wolkrova Prostějova nebo na doporučení lektorů účastníci dílny UP na loňské Šrámkově Sobotce.

V letošním roce se v Klatovech představí například „stoprocentně dívčí“ plzeňský soubor Evrybáby, soubor Tyjánek nebo divadlo Zamračené děti, které by nebylo v Prostějově nováčkem.

V rámci letošní Poezie na rynku proběhne i přehlídka pantomimy a pohybového divadla. Cílem přehlídky je umožnit jednotlivcům, dvojicím a skupinám v západních Čechách a Karlovarském kraji vyjádřit svůj názor, rozvíjet tvůrčí iniciativu na jevišti i mimo něj v oborech neverbálního a pohybového divadla.

Eva Ichová říká: „Chceme hledat nové formy nonverbálního vyjádření, podporovat také integraci sluchově postižených herců, vzájemně se inspirovat a ukázat, co lze ve jmenovaných oborech dosáhnout.“ Vítězové Poezie na rynku postupují na národní přehlídku 50. Wolkrův Prostějov, která proběhne 19. – 22. června 2007.

Poezii na rynku bude již o týden později následovat tzv. Pimprlení 2007 (divadlo Dialog, Plzeň, 6 – 8. dubna), které je regionálním festivalem loutkového divadla s výběrem na národní přehlídku Loutkářská Chrudim. Následující víkend bude v Tachově patřit Dětskému divadelnímu tartasu. V tomto případě se jedná o regionální přehlídku dětských divadelních, recitačních a loutkářských kolektivů s výběrem na národní přehlídku Dětská scéna 2007 v Trutnově.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz