Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amatérští loutkáři se sejdou na 41. ročníku Třebíčského loutkářského jara

26. 3. 2007 - TŘEBÍČ [Econnect]

Poslední březnový den letošního roku se stane město Třebíč centrem amatérských loutkářských souborů. Krajská přehlídka loutkářů z Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje a také souborů z Vysočiny proběhne v Národním domě v Třebíči v sobotu 31. března. Festival má dlouholetou a bohatou tradici. Letos se koná již jeho 41. ročník. Nejlepší soubory postoupí na národní přehlídku – Loutkářskou Chrudim.

Letošní ročník Třebíčského loutkářského jara bude probíhat v sobotu 31. března. Všechna představení se odehrají v Národním domě v Třebíči – střídavě v jeho malém i velkém sále. Na programu jsou jako již tradičně i letos inscenace určené jak mladším dětem, tak i inscenace pro dospělé diváky. Festival je soutěžní, tím je také dán jeho charakter. Účinkující soubory budou bojovat o postup na národní přehlídku, která se uskuteční v Chrudimi.

Na festivalu vystoupí sedm souborů ze čtyř moravských krajů

Přehlídka má status krajské akce. Nejlepší soubory postoupí do národního kola v Chrudimi. Porota se při hodnocení zaměří především na originalitu a také provedení vystoupení. Nikdo není předem favoritem a každý soubor má šanci ukázat se v tom nejlepším světle. Třebíčský festival má za sebou již čtyřicet ročníků a letos načne již pátou desítku. Navíc si udržuje vysokou uměleckou úroveň a patří mezi nejznámější domácí festivaly svého druhu.

„Na letošní přehlídce vystoupí v Třebíči celkem sedm souborů ze čtyř moravských krajů. Jednotlivá představení mají různou délku, ale nepřekračují jednu hodinu. Kratší délka představení je dána jednak tím, že malé děti neudrží dlouho pozornost a potom také náročností přípravy na vystoupení. Málokdo si uvědomuje, jak náročná je jen příprava loutek a pak jejich vodění,“ uvádí hlavní organizátorka festivalu Stáňa Štěpánková.

Porota je čtyřčlenná a zasednou v ní zkušení odborníci na loutkářské umění. Mirko Matoušek působil řadu let v brněnském profesionálním divadle Radost. Jiří Pokorný je dramaturgem divadla v Českém Krumlově. Miloš Blaha dlouholetým principálem souboru Zdravíčko Třebíč a další místní člen poroty Jaroslav Dejl vedl mnoho let amatérské divadelní a loutkářské soubory. Všichni členové poroty mají dlouholeté zkušenosti jak z práce v amatérských souborech, tak z práce v porotách nejrůznějších soutěží.

Charakter jednotlivých vystoupení je dán tím, že se jedná o postupovou soutěž. Program závisí na tom, které soubory se do soutěže přihlásí. Jejich dramaturgii pořadatelé nemohou ovlivnit, stejně tak rozsah přehlídky závisí na počtu přihlášených souborů. Letos je jich sedm.

Třebíčské loutkářské jaro má dlouholetou tradici

Třebíčský festival má čtyřicetiletou tradici, což je v rámci domácích přehlídek tohoto zaměření jedna z vůbec nejstarších. První ročník proběhl již ve druhé polovině šedesátých let a od té doby si vydobyl významného postavení na tuzemské mapě loutkářských přehlídek.

„Přehlídku Třebíčské loutkářské jaro založili MUDr. Miloš Blaha, vedoucí souboru Zdravíčko Třebíč a Jiří Zvěřina, tehdejší metodik Osvětového domu Bedřicha Václavka v Třebíči. Prvních deset ročníků se konalo ve formě krajské přehlídky, v dalších letech měla charakter meziokresní akce a poté se opět vrátila ke statutu krajské soutěžní akce, z níž postupovaly soubory na Loutkářskou Chrudim. Zajímavostí a raritou je i to, že na všech dosavadních ročnících vystupoval soubor Zdravíčko z Třebíče, i když v posledních letech nesoutěžně,“ dodává závěrem Stáňa Štěpánková.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz