Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obce se spojily v boji proti omezováním samosprávy

9. 9. 2004 - PRAHA [Econnect / Sdružení obcí proti omezování samosprávy]

Třináct obcí z Českého ráje založilo neformální Sdružení obcí proti omezování samosprávy. Chtějí tak dát najevo svůj nesouhlas s návrhy dvou právních předpisů - zákona o výstavbě dálnic a rychlostních silnic a nového stavebního zákona, které v tuto chvíli projednávají vláda a parlament, a pokud budou schváleny, dojde podle nich k výraznému omezení možnosti obcí ovlivňovat územní rozvoj na svém území. To je však základní prostředek realizace práva na samosprávu. Zároveň vyzývají všechny obce a města v ČR, aby se k prohlášení sdružení připojily a společně protestovaly proti omezujícím zákonům. Výhrady k oběma zákonům vyjadřují od počátku také nevládní organizace.

„Cílem Sdružení je dosáhnout toho, aby ministerstva či poslanci přestali hazardovat s demokratickými principy uzákoněnými po roce 1989 a aby skončili s předkládáním podobných zákonů, jako je návrh nového stavebního zákona a návrh zákona o výstavbě dálnic,“ uvedl starosta Rovenska pod Troskami Pavel Koldovský, který byl zvolen mluvčím sdružení. „Považujeme za nepřijatelné, aby se o trasách nových silnic a dálnic, o umístění průmyslových zón a dalších staveb na území našich obcí rozhodovalo v parlamentu nebo v krajském zastupitelstvu, bez možnosti tento proces ovlivnit,“ vysvětluje hlavní výhrady k zákonům Pavel Koldovský.

Jedním z impulsů pro vznik Sdružení je také obnovení projednávání poslaneckého návrhu zákona o výstavbě dálnic ve sněmovně. „V zimě se projednávání zákona přerušilo s tím, že pravidla pro povolování staveb dálnic a rychlostních silnic by měla být obsažena ve stavebním zákoně a ne ve speciálním zákoně, který vyjmenovává jen některé úseky komunikací. Tyto komunikace navíc často nejsou vůbec zakotveny v územních plánech krajů a obcí. Poslanci tak chtějí rozhodovat „od stolu“ o trasách dálnic, aniž by byli seznámeni s konkrétními okolnostmi jednotlivých staveb,“ upozorňuje starosta Valdic Vladislav Kraus.

Proti zákonu od počátku vystupují jak obce a města v okolí plánovaných staveb, tak nevládní organizace a vyzývají poslance, aby návrh nepodpořili. Podle nich je návrh diskriminační (upřednostňuje určité stavby), nedodržuje zásadu obecnosti a neúměrně zasahuje do vlastnických práv.

Kromě kontroverzního „dálničního“ zákona omezuje samosprávu obcí i návrh nového stavebního zákona, který předkládá společně Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo životního prostředí. Ten svěřuje krajským zastupitelstvům takřka absolutní pravomoc rozhodnout o umístění velkých infrastrukturních staveb (např. silniční a železniční komunikace, průmyslové zóny). Obce tak ztratí možnost ovlivňovat projekty bezprostředně zasahující jejich území. Také námitky a připomínky občanů a občanských iniciativ nemusí být podle návrhu prakticky brány v potaz. „Bude-li návrh stavebního zákona takto schválen, zbaví nás možnosti ovlivnit nejen budoucí koridor rychlostní silnice R35, ale jakoukoliv jinou stavbu, kterou kraj bude chtít proti vůli obcí či obyvatel prosadit,“ říká starostka obce Železnice Olga Jakubcová. V září tento zákon bude s největší pravděpodobností projednávat Vláda ČR.

Poté, co na výzvu obcí Českého ráje zareagují další obce, hodlá Sdružení obcí proti omezování samosprávy jménem všech zúčastněných oslovit vládu, poslance i senátory a seznámit je s důvody, pro které jsou uvedené návrhy zákonů pro obce nepřijatelné. „Věříme, že se k naší výzvě přidá mnoho obcí. Dálniční zákon zasáhne jen některé, ležící v koridoru vyjmenovaných silnic, stavební zákon by však omezil práva všech obcí. S mnoha obcemi už jsme o podpoře naší kampaně jednali a máme slíbenou jejich podporu,“ sdělila starostka Jinolic Radoslava Víchová.

Myšlenky Sdružení obcí podpořily do dnešního dne další obce z okolí plánované trasy dálnice D3 v Posázaví: Libeř, Psáry, Václavice a Vojkov.

Více informací o Sdružení, text prohlášení i texty obou návrhů zákonů najdete na stránkách www.sweb.cz/omezovanisamospravy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz