Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení Ponton nabízí nezaměstnané mládeži Příležitost

16. 3. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Občanské sdružení Ponton (dříve Společenství Začít spolu) po deseti letech existence změnilo název a zahájilo hlavní část nového projektu Příležitost. Ten je zaměřen na zvýšení a posílení kompetencí nezaměstnané mládeže ohrožené sociální exkluzí při hledání pracovních příležitostí a na poskytnutí podpory při jejich vstupu na pracovní trh. Na přelomu měsíce března a dubna budou mít vzdělávací kurzy Pontonu své první absolventy.

Podstatou projektu Příležitost je motivační práce, vyhledávání účastníků intenzivních vzdělávacích kurzů a jejich realizace. Kurzy by měly přispět k získání sociálních kompetencí a dovedností při hledání práce. Projekt využívá zkušeností a kontaktů z dosavadních pilotních projektů zaměřených na obdobnou cílovou skupinu. „Neodmyslitelnou součástí Příležitosti je individuální přístup a možnost konzultace,“ doplňuje Vendula Krejčová – koordinátorka projektu.

Cílovou skupinou jsou nezaměstnaní ve věku 15 – 25 let. Podmínkou je však ukončení povinné školní docházky. Cílová skupina je dále specifikována sociálním vyloučením nebo ohrožením sociálním vyloučením. A to hlavně z důvodu nezaměstnanosti způsobené nízkým vzděláním nebo nízkou úrovní kvalifikace, přináležitostí k odlišnému sociokulturnímu prostředí.

Kurz je rozložen do pěti bloků o celkovém rozsahu 250 výukových hodin

Každý kurz zahrnuje víkendový motivační pobyt, týden s počítačem a pracovní diagnostikou, práci s pracovními cíli účastníka, tvorbu životopisu nebo informace o tom, kde lze práci nalézt. Řada přichází i na zlepšování komunikačních dovedností, modelové situace přijímacích pohovorů a nácvik řešení konfliktů. Účastníci kurzu, kteří složí závěrečnou zkoušku a splní požadovanou docházku, získají možnost finančního příspěvku na další vzdělávání.

V této chvíli je realizován první ze čtyř vzdělávacích kurzů projektu Příležitost. „Dohodu o účasti na vzdělávacím kurzu podepsalo 8 účastníků a 7 jich skutečně nastoupilo. V této chvíli jsou účastníci v polovině předposledního bloku, kde zjišťují, jak postupovat při hledání práce a seznamují se s náležitostmi potřebnými pro hledání práce. Každý dále pracuje na plnění svého individuálního plánu, dva z účastníků dokonce podali přihlášku na střední školu,“ říká Vendula Svobodová.

Pavel Duna - jeden z účastníků programu dodává: „O Příležitosti jsem se dověděl na pracovním úřadě. Byl jsem rád, že si mohu zopakovat práci s počítačem - každý den máme možnost používat počítač a internet. Prozatím jsme měli možnost vyplnit test pracovní diagnostiky, který nám ukázal, na jakou profesi by jsme se s naším vzděláním hodili.“

Historie občanského sdružení Ponton

„Od nového roku jsme změnili dříve poněkud komplikovaný název sdružení a grafickou podobu prezentace, nicméně naše aktivity zůstávají více méně stejné,“ vysvětluje ředitel sdružení Jan Frish. Již deset let totiž sleduje občanské sdružení Ponton (do roku 2007 Společenství Začít spolu) čtyři hlavní směry činnosti.

Prvním je práce s neorganizovanými dětmi a mládeží reprezentovaná provozováním NZDM Pixla a nově připravovaným programem nespecifické terénní práce s mládeží v Plzni. Druhým je práce s dětmi v předškolním věku a jejich rodinami ze sociálně znevýhodněného prostředí. Sem spadá například předškolní výchova (projekt Klubíčko) a připravovaný projekt podpory zařazování dětí z této cílové skupiny do běžných mateřských škol. Následují zaměstnanostní aktivity (viz projekt Příležitost) a posledním směrem je pak vlastní aktivní činnost, například příprava seminářů a kurzů pro školy.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz