Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita: Počet uprchlíků na Srí Lance drasticky vzrůstá, chybí potraviny i prostor

19. 2. 2007 - PRAHA [Charita / Econnect]

Válečný konflikt, který sužuje Srí Lanku posledních pětadvacet let, se v posledních měsících vyhrocuje. Charita Česká republika se rozhodla uvolnit další prostředky na pomoc uprchlíkům. Charita současně pořádá i veřejnou finanční sbírku.

Boje mezi sinhálskou majoritou a tamilskou menšinou na Srí Lance si vyžádají každý týden desítky obětí. Stejně jako u většiny konfliktů je i zde nejvíce obětí mezi civilisty. Na letecké bombardování a dělostřelecké útoky Srílanské armády odpovídá separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) zvýšeným množstvím pumových a minových útoků. "Z oblastí konfliktů prchají desetitisíce civilistů. Rodiny s malými dětmi i staří lidé jsou nuceni absolvovat dlouhé pochody džunglí. Po příchodu do relativně bezpečných oblastí je čekají přeplněné uprchlické tábory, kde je málo potravin ale i prostoru pro přístřeší," uvádí Charita v své zprávě.

Provincie Batticaloa, kde již více než dva roky působí i Charita Česká republika, je postižena nejhůře. Celkem zde žije kolem půl milionu obyvatel a v současné době se zde nachází bezmála 80 000 uprchlíků. Není pro ně dostatek jídla, dost místa ani zdravotní péče.

Školy, které ještě neslouží jako uprchlické tábory, praskají ve švech, mnoho dětí se do nich nedostane. Lidé žijí ve stanech, školách a dalších veřejných budovách. "Každý den se ozývá bombardování a dělostřelecká palba, která oznamuje, že uprchlíků opět přibude. Všichni se ptají, kam až to může pokračovat než se překročí pomyslná mez a dojde ke kolapsu. Mnoho nevládních organizací již ukončilo svou činnost z bezpečnostních důvodů," popisuje Jakub Dvořáček, který působí v provincii Batticaloa na východním pobřeží země.

Za podpory Ministerstva zahraničních věcí České republiky se podařilo Charitě ČR pomoci alespoň v několika nejhůře postižených oblastech. Během prosince 2006 a ledna 2007 Charita rozdala 2 500 balíků pomoci, které obsahovaly potraviny, vařiče, léky, školní pomůcky a boty pro děti. Do každé rodiny směřoval jeden balík.

Situace v oblasti se však dále vyhrocuje, a proto se Charita ČR rozhodla uvolnit další prostředky ze svého krizového fondu. Částka ve výši 100 000 Kč je určena na pomoc dětem, které přišly do táborů minulý týden po bombardování vesnice Sundikullan a některých dalších oblastí. Charita Česká republika současně prosí veřejnost o podporu finanční sbírky. Výtěžek sbírky umožní poskytovat alespoň základní pomoc těm nejpotřebnějším. Číslo sbírkového účtu u České spořitelny je 22770022/0800, variabilní symbol 171 (Srí Lanka).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz