Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Žďár nad Sázavou hostí od 8. do 11. února jubilejní 10. český zimní sraz turistů

6. 2. 2007 - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU [Econnect]

Klub českých turistů je jednou z našich největších a nejstarších organizací, které nabízejí všem generacím pestré volnočasové vyžití, v němž jednu z hlavních rolí hraje pohyb. Klub byl založen roku 1888 a v současné době má okolo 40 tisíc aktivních členů. Jednou z nejvýznamnějších akcí bývá tradičně Český zimní sraz turistů. Ten letošní se uskuteční od 8. do 11. února ve Žďáru nad Sázavou.

Žďár nad Sázavou se na akci pečlivě připravuje

Ve městě ležícím uprostřed Českomoravské vysočiny se na tuto významnou akci pečlivě připravují. Původně se měla konat v nedalekém Novém Městě na Moravě, ale jelikož se zdejší základna Klubu českých turistů před časem rozpadla, ujali se akce turisté ze Žďáru. V jejich úsilí, aby vše proběhlo hladce nejen po organizační stránce je podpořilo i samotné město, které na jubilejní 10. český zimní sraz turistů uvolnilo ze svého rozpočtu dvacet tisíc korun.

Starosta města Jaromír Brychta uvedl, že pro město je konání zimního turistického srazu velkou ctí. Totožný názor mají i místní členové Klubu českých turistů a rozhodně při organizaci nechtějí nic podcenit. Očekává se poměrně velká účast milovníků pohybu v zimní přírodě ze všech koutů České republiky. Na sraz se již také přihlásili i účastníci ze Slovenska.

Připraven je pestrý program mimo jiné i „Papučový bál“

Velké setkání ctitelů pohybových aktivit v zimní přírodě vyžaduje patřičné zázemí. Pořadatelé jsou na nápor účastníků dobře připraveni a rozhodně je nezaskočí. Jednou z věcí, které však ani oni nemohou ovlivnit je počasí. Letošní zima dlouho nepřála lyžařům a právě lyžování na běžkařských tratích je jedním z hlavních lákadel celé akce.

„V roce 2005 při posledním ročníku Českého zimního srazu turistů, který se konal v Králíkách byla účast okolo 500 lidí. Pro letošní jubilejní ročník jsme předpokládali vyšší účast, asi kolem tisíce turistů. Pokud ale nebude sníh, účast bude slabší,“ uvádí jeden z hlavních pořadatelů Vladimír Mazal.

A co všechno bude pro účastníky připraveno? Nejen lyžařské trasy, ale také celá řada doprovodných akcí. V případě nedostatku sněhu se lyžařské trasy změní na trasy pro pěší.

„Připraveno je celkem sedm lyžařských tras různého stupně náročnosti, od 5 do 47 kilometrů. Trasy lze samozřejmě absolvovat třeba jen z části. Některé trasy jsou i v Novém Městě na Moravě, kam budeme zajišťovat přepravu. Lyžaři si tedy určitě přijdou na své,“ dodává Vladimír Mazal.

Během čtyř dní bude bezproblémový průběh zimního srazu zajišťovat okolo 50 organizátorů. Ubytování je zajištěno jednak v tělocvičnách místních škol. Samozřejmě lze využít i kapacity v dalších ubytovacích zařízeních, v místních hotelech, penzionech či privátech. Pro zvláště odolné účastníky je připraveno i zimní tábořiště v blízkosti místního zimního stadionu, který bude poskytovat zázemí (WC, umývárny). Ohniště a tábořiště leží v těsné blízkosti tras zimního srazu. Zájemci navíc mohou přijet v kterýkoliv den srazu a neúčastnit se jej celého.

Nedílnou součástí programu jsou i plánované besedy. Mimo jiné například s ochranáři CHKO Žďárské vrchy o jejich flóře a fauně, dále třeba ukázka a beseda k lyžařské výstroji. V sobotu 10. února čeká účastníky srazu také „Papučový bál“. Ten kdo má rád tanec si ho jistě nenechá ujít.

Zdar této velké turistické akce záleží především na sněhových podmínkách. Ty jsou v současné době vcelku dobré, a tak milovníci lyžování si budou moci přijít na své a současně spojit pohyb s návštěvou zajímavých míst ve Žďárských vrších.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz