Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Artotéka města Plzně otevřela webovou galerii

23. 1. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Před deseti lety byla rozhodnutím Rady města Plzně založena městská Artotéka - živá kolekce současného výtvarného umění vznikajícího ve městě Plzni nebo uměleckých děl a umělců s přímou vazbou na město. Počátkem nového roku byla spuštěna i očekávaná virtuální galerie – Artotéka.

Tzv. Artotéky vznikají v posledních letech v řadě větších měst České republiky. Projekt plzeňské Artotéky připravil v roce 1995 Odbor kultury Magistrátu města Plzně pod vedením tehdejšího vedoucího odboru Vladimíra Líbala. Celý projekt je od počátku zacílen do dvou oblastí. První je prezentace současného umění plzeňských autorů ve veřejných prostorech města a druhou podpora aktuální tvorby plzeňských nebo s Plzní spojených umělců.

Město Plzeň aktivně podporuje řadu výtvarných projektů

Město Plzeň se v průběhu svého historického vývoje může považovat za sebevědomého donátora umělecké tvorby. Například část současné stálé sbírky Západočeské galerie v Plzni je tvořena díly, jež v historii zakupovalo pro svou reprezentaci právě město Plzeň.

Také v současnosti se hlásí k podpoře výtvarného umění vznikajícího v městě samém či jeho okolí a to především prostřednictvím řady dotací. Je například zakladatelem obecně prospěšné společnosti Galerie města Plzně, prostřednictvím grantů podporuje činnost plzeňské místní Unie výtvarných umělců a je také jedním ze zakladatelů rozsáhlého projektu Bienále kresby - jednoho z největších soutěžních festivalů grafiky a kresby ve střední Evropě. Granty města pravidelně získávají také mnohé další soukromé galerie i projekty výtvarníků.

Artotéka města Plzně prezentuje díla místních umělců

Artotéka města Plzně byla ustavena již v lednu 1996. Výběr uměleckých děl pro zařazení do kolekce Artotéky je prováděn odbornou komisí. Při vzniku Artotéky bylo původně počítáno s rekonstrukcí vstupního prostoru radnice a jejího zadního traktu, kde se počítalo s výstavní síní, kam by tato výtvarná díla mohla být umisťována. Tento záměr ale nebyl do dnešní doby realizován, proto jsou výtvarná díla z Artotéky města Plzně zatím k vidění především v různých veřejných prostorech plzeňského magistrátu.

Součástí prezentace výtvarných děl v Artotéce města Plzně je také spolupráce s výtvarnými kurátory na přípravě různých tématických a autorských výstav. Současná kolekce Artotéky je postupně připravována i k samostatné prezentaci například v partnerských městech Plzně. Mezi autory zastoupené ve sbírce patří jména výtvarníků výrazně znějící i v celorepublikovém významu - například Karel Frauknecht, Milan Hes, Václav Malina nebo Jiří Patera.

„Spuštění internetové prezentace Artotéky je cestou k široké veřejné prezentaci uměleckých děl, která spojuje jako inspirační zdroj Plzeň. Každoročně je soubor artotéky současných výtvarných děl doplňován nákupy, které garantuje odborná komise. Na nákup děl do fondu Artotéky je vyčleněna v rozpočtu města částka kolem 100 000 Kč,“ říká současný vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně Roman Černík.

Z fondu Artotéky byla rovněž udělována Cena 1. června, připomínající veřejné vystoupení Plzeňanů proti totalitnímu režimu v roce 1953. Cena byla udělována za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize. Mohla být udělena za dlouholetou publicistickou činnost a za soustavné prosazování uvedených principů i za jednotlivé práce, které zvlášť významně přispěly k jejich pochopení nebo prosazení principů demokratického právního státu.

Laureáty ceny byly v posledních letech například fotograf Jan Šibík nebo reportéři Petra Procházková a Jaromír Štětina. Kromě současné aktuální webové prezentace na adrese www.artotekaplzen.cz budou moci také milovníci výtvarného umění navštívit na přelomu února a března v městské galerii výstavu k desátému výročí Artotéky města Plzně.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz