Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

DMS – český nápad

9. 1. 2007 - PRAHA [Můžeš]

Víte, že dárcovská SMS je ryze český vynález? V současné době patří k nejefektivnějším způsobům získávání příspěvků na charitu. Každý, kdo posílá SMS zprávy, může přispět jednoduše, velmi rychle a operativně na dobrou věc. Žijeme v době důmyslných technologií, a tak to jednou muselo přijít. Dar, který předáváme prostřednictvím mobilního telefonu. „Déemeska“ – hovorově vyjádřená zkratka – se za dva roky své existence poměrně rychle vžila.

Projekt DMS je ojedinělý v celé Evropě. Autorem myšlenky jednotného systému zasílání dárcovských SMS je český občan Ivo Jupa. Na základě vlastních zkušeností z oblasti neziskového sektoru si uvědomil, že většina lidí má problém se získáváním informací, jak přispět na charitu. Ochota je navíc často velmi ovlivněna složitostí předání daru. Přemýšlel tedy o jednoduchém systému získání informace a zároveň zaslání peněz. Svůj nápad vysvětlil Ivo Jupa zástupcům Fóra dárců a požádal je, aby mu pomohli jeho myšlenku zrealizovat.

Po složitých jednáních trvajících rok se jim společně podařilo dosáhnout dohody všech mobilních operátorů, jejímž základem bylo sjednocení čísla, kam se DMS mohou posílat. Nyní je systém DMS projektem občanského sdružení Fórum dárců a Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), zastupující všechny operátory – T-Mobile, Vodafone a Telefónica O2.

Dary hlavně přes DMS

O tom, jak rychle si „déemesky“ získaly sympatie veřejnosti v ČR, svědčí i výsledky nedávné ankety mezi lidmi: 92 % odpovědí znělo, že své dary zasílají prostřednictvím DMS, 13 % bankovním převodem, 3 % složenkou a trvalým příkazem.

Také částky vybrané pomocí DMS jsou ohromující. Do podzimu roku 2006 bylo odesláno celkem 5 053 659 DMS, což představuje 136 576 288 korun. V roce 2004 bylo zaregistrováno 38 projektů, v roce 2006 již 89 projektů. Nejvíce DMS bylo zasláno v souvislosti s humanitární sbírkou na pomoc Asii zasažené tsunami a na pomoc postiženým Tatrám.

Sláva i za hranicemi

V současné chvíli je Česká republika jedinou zemí, kde existuje tento operativní a vysoce účinný systém podpory potřebných. O jeho zavedení je velký zájem i v ostatních evropských zemích.

V rámci vyhlášení mezinárodní Ceny Asociace mobilní komunikace (GSM Association Award), která je udělována v Cannes, byl systém dárcovských SMS nominován v kategorii Nejlepší služba v oblasti rozvoje komunity jako jeden ze čtyř nejlepších projektů, které pomáhají potřebným.

DMS a Konto bariéry

Projektu DMS se od loňského roku zúčastňuje i Konto bariéry. Cena jedné DMS je 30 Kč, příjemce pomoci obdrží 27 Kč. K 9. 11. 2006 Konto obdrželo celkem 6580 DMS. Kdo tuto formu dárcovství využívá, odesílá pouze SMS s textem DMS Kontobariery na číslo 87777.


(mkr)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz