Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanské sdružení ianus přivítalo ve svém Rozvojovém centru v Praze 200. klientku

4. 1. 2007 - PRAHA [Econnect / ianus]

Občanské sdružení ianus, jehož posláním je podpora celoživotního vzdělávání a celostního rozvoje, přivítalo ve svém Rozvojovém centru v Praze již dvoustou klientku. Rozvojové centrum ianus v Praze a v Liberci poskytuje služby rodičům vracejícím se po mateřské či rodičovské dovolené na trh práce, osobám pečujícím o závislého člena rodiny a ženám po 45. roce věku. Programy jsou určeny pro občany Prahy a Libereckého kraje.

Dvoustá klientka, paní Věra, přišla do ianusu, protože plánuje návrat do zaměstnání po rodičovské dovolené. Nemůže se vrátit k původnímu zaměstnavateli, takže by se ráda zúčastnila kurzů pořádaných sdružením, aby měla při hledání práce větší jistotu a sebevědomí. "Velice by se mi hodil kurz asertivity, protože si myslím, že se naučím prosadit si svůj názor a požadavky a pomůže mi dosáhnout toho, co chci, to znamená najít si zaměstnání podle svých představ," řekla paní Věra.

S podobnými osudy do Rozvojového centra chodí většina klientek, jejich úspěšnost v hledání práce je po absolvování kurzů poměrně veliká. "Stačí chuť a motivace na sobě začít pracovat a polovina úspěchu je zaručená," tvrdí Petra Cihlová z občanského sdružení ianus.

Jaké programy klientům v pražském centru sdružení nabízí? Především je možné využít individuálních konzultací s poradcem, během kterých se společně s klientem dohodnou na nejvhodnějším postupu. Cílem je také, aby si klient vyjasnil své možnosti a očekávání.

V nabídce jsou také kurzy s konkrétním zaměřením. V kurzu Jak hledat zaměstnání se klienti formou praktického výcviku konkrétních dovedností – například napsání životopisu, motivačního dopisu, orientace v zákoníku práce, přehledu o činnostech úřadů práce a personálních agentur - připraví pro samostatné jednání na trhu práce. Rozvoj základních osobních dovedností, které jsou klíčové pro úspěšnost člověka nejen v profesním, ale i osobním životě, nabízí kurz Jak obstát v zaměstnání - Rozvoj klíčových kompetencí. Patří sem například komunikace, zodpovědnost, tvořivost, spolupráce a další. "Pomocí zážitkového programu vedeme klienti k vyššímu sebevědomí. Proto z tohoto programu odcházejí sebejistější klienti s větší šancí dlouhodobě obstát na trhu práce," říká Petra Cihlová.

Klienti se mohou přihlásit také do kurzu nazvaného Základy asertivního jednání. V kurzu mají klienti možnost dozvědět se něco o tom, jak odolávat manipulativnímu chování, používat zásad slušného chování ve svůj prospěch, reagovat přiměřeně na kritiku a sami konstruktivně kritizovat, prosazovat přiměřeně vlastní požadavky, říkat "ne" bez pocitu viny.

Dále klienti mohou využít možnost rekvalifikace na PC, psychologické testování zacílené na oblast profesních charakteristik osobnosti a jiné krátkodobější kurzy a besedy dle zájmu klientů: například Arteterapie a osobnostní rozvoj, Komunikační dovednosti, Životopis a personální agentury a podobně. K dispozici je dětský koutek s pečovatelkou. Vznik Rozvojových center v Praze a v Liberci byl podpořen Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky, proto jsou všechny poskytované služby pro klienty bezplatné.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz