Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nominace na nejlepší sportovce města Plzně se uzavřou 12. ledna 2007

2. 1. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Jedním z nejtradičnějších projektů Nadace sportující mládeže je udílení Cen o nejlepší sportovce města Plzně. Až do 12. ledna 2007 přijímá tato nadace návrhy kandidátů za rok 2006 v kategoriích mladšího žactva, staršího žactva a dorostu. Novinkou pro letošní rok bude i ocenění nejlepší sportovní akce v Plzeňském kraji. Vyhlášení prestižní ankety proběhne pod záštitou primátora města Plzně ve čtvrtek 22. února 2007 v obřadní síni plzeňské radnice.

Nadace sportující mládeže byla založena v roce 1993 a na poli podpory sportovních talentů (přibližně do 18 let) působí již více než deset let. V počátcích svého působení fungovala na území města Plzně, od roku 2003 svoji působnost rozšířila na území celé České republiky.

Jejím posláním je zlepšování podmínek pro výběr, výchovu a další rozvoj sportovně talentované mládeže. Vedle sportovních talentů podporuje i významné sportovní akce pořádané v dané věkové kategorii. Nově Nadace také klade důraz na ocenění a prezentaci úspěchů mladých sportovců. Vyhlašuje nejlepší sportovce Plzně v dětských a mládežnických kategoriích, pořádá výstavy se sportovní tematikou, v rámci nichž úspěchy nadějných sportovců zveřejňuje.

Z Plzně i do dalších regionů

Nadace sportující mládeže rozvíjí svoji činnost zejména v oblasti konkrétní podpory od Nadace. Jedná se o např. o oceňování sportovních úspěchů, odměnu za dlouhodobou úspěšnou činnost nebo prezentace úspěšných sportovců či klubů. Podporu je možné získat i pro vybrané akce a aktivity na území ČR. Zvláštní důraz Nadace klade na organizované sporty atraktivní pro mládež, posilování sociální integrace a využitelnost v každém věku. Nutně pak rozvíjí aktivní spolupráci se střešními organizacemi ve sportu a sportovními svazy, kraji a velkými obcemi.

„Nadace je připravena spolupracovat a předávat dobré zkušenosti ze svého působení i zástupcům krajských institucí. Tyto vazby však zatím ještě nejsou navázány tak úzce. Nejblíže má v tomto směru Nadace sportující mládeže logicky k Plzeňskému kraji. V první řadě se ale soustřeďuje na spolupráci s velkými městy,“ říká tiskový mluvčí Nadace Vlastimil Libeš.

Mezi další témata, které Nadace sportující mládeže spatřuje za zásadní, patří uplatňování principu solidarity. Skrze zkušenosti úspěšných sportovců má cílová skupina – sportující mládež, možnost se lépe vyrovnat s úspěchem i neúspěchem. Na řadu přichází i poradenská činnost – např. v otázce nutnosti kvalifikace uplatnitelné po skončení sportovní kariéry, péče o zdravotní stav apod.

Všeobecně prospěšným cílem je pro Nadaci popularizace sportování se všemi jeho pozitivními aspekty včetně neformálního vlivu na celoživotní vzdělávání. Tento cíl je naplňován například prostřednictvím pořádání výstav se sportovním zaměřením.

Vlastimil Libeš upřesňuje: „Obvykle jsou koncipovány do několika částí. Část věnovaná úspěchům mladých sportovců má obrazové doplnění dokreslující daného sportovce či disciplinu. Další prostor je věnován zajímavostem přitahujícím širokou veřejnost – vzácné medaile, dresy či jiné relikvie vynikajících sportovců, sportovní fotografie profesionálů v kombinaci třeba s ukázkou sportovní trofeje (pohár pro mistry světa v hokeji) nebo autogramiádou.“

V neposlední řadě je důležitá podpora těch, pro které je cílem uplatnění se ve sportu jako profesionál.

Vyhlášení nejlepších sportovců města Plzně

Vyhlášení prestižní ankety Sportovec roku patří k nejvýznamnějším sportovně-společenským událostem roku. Mezi oceněnými se již objevila jména řady mistrů České republiky, ale i medailistů z ME, MS a olympijských her. Za všechny jmenujme např. sportovní střelkyni Kateřinu Kůrkovou, moderního pětibojaře Michala Michalíka nebo tenistku Barboru Strýcovou. Poblahopřát mladým sportovcům za jejich úspěchy přicházejí kromě vrcholných představitelů města také vynikající čeští sportovci minulosti i současnosti.

Do 12. ledna 2007 přijímá Nadace sportující mládeže návrhy kandidátů na nejlepší sportovce města Plzně za rok 2006 v kategoriích mladšího žactva, staršího žactva a dorostu (vždy jednotlivci a kolektivy). Vyhlášení prestižní ankety proběhne pod záštitou primátora města Plzně ve čtvrtek 22. února 2007 v obřadní síni plzeňské radnice. Návrhy je možné podávat prostřednictvím příslušného sportovního svazu, tělovýchovného subjektu nebo Nadací systémově podporované školy na předepsaném formuláři.

Řádně vyplněný návrh je třeba doručit na adresu: Nadace sportující mládeže, Štruncovy sady 3, 301 00, Plzeň, a to buď osobně nebo poštou.

Vyhlášení nejlepší sportovní akce pro děti a mládež města Plzně

Novinkou letošního ročníku vyhlášení je volba nejlepších sportovních akcí roku 2006 určených pro sportovce ve věku od 12 (výjimečně od 10 let) do 19 let.

„Cílem nadace je podpořit touto formou pořadatele významných svazových soutěží, sportovních memoriálů a pohárů. Rozšíření o vyhlášení nejlepších akcí je logickým vyústěním komplexnosti záběru podpory nadace. Nadace sportující mládeže kromě poskytování nadačních příspěvků mladé sportovce také oceňuje a snaží se jejich úspěchy prezentovat. Toho chce dosáhnout i v oblasti sportovních akcí v dané věkové kategorii. Zároveň se tím dostane uznání lidem, kteří tyto akce pro děti pořádají a organizují je, napomůže se i propagaci akcí samotných,“ doplňuje Vlastimil Libeš.

Formuláře pro podávání návrhů kandidátů na nejlepší sportovce (žactvo, dorost, juniory a seniory i akce) jsou ke stažení na webových stránkách Nadace.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz