Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Alfa Human Service pečuje o pečující

22. 12. 2006
Andrea Cerqueirová [Gita] -


Nezisková organizace Alfa Human Service vznikla v roce 2000 s cílem pomáhat rodinám s postiženými nebo dlouhodobě nemocnými dětmi. Dlouho se zaměřovala především na poskytování informačního servisu. Podle slov ředitelky Martiny Chmelové se v posledním roce vyprofilovala na pomoc pečujícím. Těmi jsou myšleni laici i profesionálové.

Informace z internetových a knihovnických zdrojů rodinám s handicapovanými dětmi i lidem věnujícím se takovým dětem z pozice své profese však organizace poskytuje nadále – především prostřednictvím webových stránek www.alfabet.cz. Lze tam nalézt například informace o tom, jak se orientovat v různých situacích, které rodiče potkávají v běžném životě s jakkoli postiženým dítětem. Organizace v rámci svých projektů nabízí informační CD obsahující mimo jiné databázi nejběžnějších diagnóz zdravotních postižení s podrobným popisem a dalšími informačními zdroji.

Organizace pořádá dva školící kursy. První z nich se jmenuje Pečujeme o pečující. „Tento pětiměsíční kurs je určen pro všechny lidi, starající se doma o někoho, koho nazýváme závislým rodinným příslušníkem – tím může být dítě či více dětí včetně postižených, i dlouhodobě postižená nebo stará osoba. Základním předpokladem po splnění kritéria zařazení do kurzu je především motivace pečujícího najít zaměstnání. Obracejí se na nás především ženy, které nejsou vedeny na Úřadu práce. Účasti těch, které tam vedeny jsou, se však nebráníme. Ačkoli je o kurs, který probíhá již potřetí, velký zájem, zatím se do něj nepřihlásil žádný muž. My se mužům ale přesto neuzavíráme,“ říká Chmelová.

Jedná se o pětiměsíční kurs pro skupinu deseti lidí v hodnotě 50 tisíc korun pro jednoho – klientky za něj ale neplatí nic, je jim poskytnut jako jakési stipendium. První tři měsíce se učí základní počítačové gramotnosti – aby uměly zapnout počítač, pracovat se složkami, s Wordem, e-mailem... Tím získají certifikovanou zkoušku z Wordu v rámci širšího certifikátu a odcházejí s takzvanou zkušební knížkou, která má platnost další tři roky. Na vlastní náklady si následně mohou udělat další certifikované zkoušky. K dosažení širšího certifikátu je nutno sedm dílčích zkoušek, k osvědčení čtyři, jedna je v hodnotě 300 korun. Další období kursu obsahuje čtyři dny intenzivní práce s psychoterapeutkou z Alkion, o.p.s. „Práce je namířena na zvýšení sebevědomí, na uvědomění si sama sebe, na komunikační techniky – lidé jsou dlouho doma, dovednosti tlumí, je potřeba trochu je osvěžit,“ dodává Chmelová.

Klientky tak žijí celkem pět měsíců ve skupině, která má pro ně funkci i skupiny svépomocné – projevují se reálné problémy lidí, kteří vypadnou z trhu práce a ukazuje se, že tyto problémy jsou řešitelné. „V rámci kursu spolupracujeme též s rozvojovým centrem Iannus, poskytujícím pracovní poradenství. Klientky tam docházejí na jednu z aktivit – procvičování v komunikačních technikách. A to herní formou – přijdou a hovoří a dále videotreninkem interakcí . Každý týden také dostávají aktuální nabídku míst. Odcházejí s napsaným profesním životopisem a motivačním dopisem. Tamní pracovnice je učí číst inzeráty, aby jim vůbec porozuměly,“ vysvětlila gitĚ Chmelová. Klientky v rámci kursu plní i samostatné svěřené úkoly, což je pro ně velmi důležité tím, že jim někdo svěří práci, dá jim pravomoc... Vše přináší své plody – 50 % absolventek kursu sežene práci do půl roku po jeho skončení.

Tři ženy z druhého kursu nastoupily do zaměstnaneckého poměru dokonce už v průběhu kursu. „O kursy je velký zájem, poptávka převyšuje nabídku. Můžeme si proto vybírat. Nejčastěji se k nám hlásí ženy od 30 do 50 let věku. Spolupracujeme s nimi i po ukončení kursu,“ dodala Chmelová. Kurs je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři oblasti Gender
GITA - Genderová informační a tisková agentura
TA GITA
nezávislý magazín
Logo Feminismus.cz
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz