Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni pomohl na Srí Lance vyškolit šedesát nových řidičů autobusů

15. 12. 2006 - PRAHA [Člověk v tísni / Econnect]

Matěj Novák, vedoucí mise Člověka v tísni na Srí Lance, slavnostně zahájil za účasti představitelů Srílanského Dopravního Inspektorátu rekvalifikační kurz pro řidiče autobusů. Šanci na „nový život“ tak dostane 60 mladých mužů bez práce či dokončeného vzdělání.

Člověk v tísni působí na Srí Lance od roku 2005, kdy po ničivé vlně tsunami začal poskytovat pomoc postiženým katastrofou ve východni oblasti Trincomalee. „V současnosti je velká část našich projektů zaměřena na vzdělaní. Z dlouhodobého hlediska je totiž jedním z nejlepších způsobů, jak dopomoci místním lidem získat obživu. Posiluje také značně stabilitu v celém kraji,“ říká Matěj Novák.

V rámci projektu zaměřeného na školení řidičů tak společnost Člověk v tísni studentům poskytuje například potřebné teoretické a praktické vzdělání v oblasti řízení těžkých motorových vozidel včetně autobusů. Mezi studenty patří i dvacetičtyřletý Justin, který má dokončené pouze základní vzdělání. „Na kurz jsem se strašně těšil. V rámci kurzu máme sice zaplacené jenom náklady spojené s kurzem, a musím proto pracovat v noci jako noční hlídač, abych měl peníze. Ale o kurz mám opravdu zájem, získat tehle řidičák je tady těžké a až jej budu mít, budu mít mnohem více pracovních možností,“ vysvětluje Justin.

Intenzívní tříměsíční kurz je realizován ve spolupráci se Srílanským dopravním inspektorátem, který absolventům kurzu potvrzuje a vydává řidičské průkazy. „Výuka je kvalitní a řidiči, kteří prošli kurzem u Inspektorátu, jsou velmi žádaní,“ popisuje kurz kooordinátorka společnosti Člověk v tísni Prathajani. Dopravní inspektorát pro východní region totiž pro nedostatek financí a učitelů ukončil tento typ kurzů v roce 2003 a v Trincomalee tak bylo možné získat tento typ řidičského průkazu jenom prostřednictvím velmi špatné výuky prováděné soukromými firmami či ve 240 kilometrů vzdáleném měste Kalmunai. „I proto je v regionu v součásné době velký nedostatek řidičů. Našimi projekty reagujeme na akutní potřeby v místě,“ doplnil Matěj Novák.

„Jsme rádi, ze nám Člověk v tísni nabídl spolupráci. V průběhu posledních měsíců nás totiž sice oslovilo hodně organizací, žádná z nich však svůj projekt nakonec neuskutečnila. Velmi pravděpodobně necháme naši kancelář otevřenou i po skončení tohoto kurzu,“ uvedl zástupce ředitele Dopravního Inspektorátu pro východní region pan Varatharajan.

Společnost Člověk v tísni v rámci vzdělávacích aktivit dále zajišťuje například rekvalifikační kurz pro švadleny, řídí projekty podpory rozvoje školního a předškolního sektoru či projekt na podporu učitelů angličtiny v regionu Trincomalee. Vzdělávací projekty společnosti Člověk v tísni na Srí Lance jsou financované z veřejné sbírky SOS Srí Lanka, která byla otevřena 27. ledna 2004, ze zdrojů německé organizace GTZ (Německá společnost pro technickou spolupráci) a americké agentury USAID (Agentura spojených států pro mezinárodní rozvoj).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz