Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zítřek znova připomene boj proti AIDS. Letošní téma: Odpovědnost

30. 11. 2006 - PRAHA [OSN / Econnect]

V roce 1988 vydalo Valné shromáždění OSN prohlášení, ve kterém státy světa vyjádřily velkou obavu z pandemického rozměru AIDS. Vzhledem k tomu, že Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila 1. prosinec 1988 Světovým dnem AIDS, vyzvalo Valné shromáždění celý svět, aby se k tomuto dni přihlásil. Smyslem každoroční připomínky dne AIDS je zhodnotit výsledky kampaně proti této zákeřné nemoci a upoutat celosvětovou pozornost k problémům souvisejcím s epidemií. V současné době žije na světě téměř 40 milionů lidí infikovaných virem HIV.

Boj proti AIDS je věcí maximální odpovědnosti. Odpovědnosti lidí sami k sobě, ke svému okolí, odpovědnosti k plnění cílů a závazků, které jsme si v potírání AIDS stanovili. Generální tajemník OSN Kofi Annan ve svém letošním poselství k Světovému dni AIDS řekl, že proces nezbytné globální reakce je již v pohybu. "Potřebné fondy přicházejí jako nikdy v minulosti, lidé mají nesrovnatelně lepší možnosti anitiretrovirální léčby a několika zemím se daří epidemii omezovat, což se v minulosti také nikdy nestalo. Celkový počet infikovaných se však nesnižuje, proto musíme mobilizovat politickou vůli na všech úrovních víc než kdy dříve."

Odpovědnost se však nevztahuje pouze na ty, kteří ve svých rukách třímají politickou moc. Týká se nás všech. "Všichni musíme dostat AIDS ze stínu a nahlas říkat, že mlčení znamená smrt," zdůraznil Kofi Annan.

Jedním z hlavních cílů letošního Světového dne AIDS je zvýšit odpovědnost politiků za plnění slibů na potírání AIDS. Zároveň i podpora širokého hnutí nevládních organizaci, které se zabývají otázkou HIV/AIDS, a pomoci spojit jejich činnost a síly pro společný cíl - tím je zvrácení epidemie AIDS. A konečně také zvýšení veřejného povědomí, zájmu a osobní angažovanosti v problematice AIDS.

AIDS je nadále na vzestupu, počet infikovaných i nemocných na celém světě roste. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které minulý v Ženevě zveřejnil Společný program OSN pro AIDS (UNAIDS) a Světová zdravotnická organizace (WHO). HIV pozitivních lidí je nyní na světě 39,5 milionu a z toho 2,3 milionu jsou děti mladší 15 let. V letošním roce bylo nově infikováno 4,3 milionu osob, 65% z nich ve státech subsaharské Afriky. Nejvýrazněji se epidemie šíří ve Východní Evropě a Střední Asii, kde ve srovnání s rokem 2004 došlo k více než sedmdesátiprocentnímu nárůstu počtu nově infikovaných HIV. Počet obětí AIDS jen za letošní rok dosáhl téměř 3 milionů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz