Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace: finanční zabezpečení prevence a léčby drogových závislostí je nesystémové

4. 8. 2004 - PRAHA [Econnect]

V oblasti protidrogové prevence, léčby a resocializace poskytuje v České republice své služby celkem 293 zařízení. Osmdesát procent veškeré péče v této oblasti zajišťují neziskové organizace, některé důležité typy služeb zajišťují dokonce výhradně. Přesto doposud chybí systémové finanční zabezpečení služeb poskytovaných nevládními organizacemi, upozorňují ve svém prohlášení sdružení Podané ruce, Sananim a Diecézní charita Brno.

Největší neziskové organizace, které u nás pracují s uživateli drog, připomínají, že nestátní sektor je nejen klíčovým poskytovatelem služeb, ale také důležitou součástí protidrogové politiky. Existence některých nevládních organizací, které tyto služby nabízejí, je podle jejich prohlášení stále více ohrožena: stát totiž doposud nedefinoval síť minimální péče, u které by garantoval financování. "Tato nesystémovost v současnosti nutí neziskové organizace k propouštění zaměstnanců a omezování poskytovaných služeb. V případě pokračování tohoto trendu budou muset některé služby v příštím roce zcela zaniknout," uvádí se v prohlášení.

Problémy s financováním ohrožují především léčebná zařízení: zatímco u kontaktních služeb se dá snižovat počet pracovníků, dnů i hodin, pro zařízení, jako jsou například terapeutické komunity, toto možné není, protože se jedná o nepřetržitý provoz. Při pokračování současného trendu tak hrozí, že v ČR zůstane síť záchytných zařízení, ale nebudou zde zařízení léčebná.

Nevládní organizace se obávají, že ukončení poskytování služeb bude ve svém důsledku znamenat zvýšení kriminality, a tím i společenských nákladů souvisejících s užíváním drog. "Zvýší se také riziko šíření HIV/AIDS, hepatitidy typu C a tuberkulózy. Drogoví uživatelé, které se díky existujícím službám daří stabilizovat a léčit se opět dostanou mimo jakýkoli kontakt, kontrolu a tím i možnost jakéhokoli ovlivnění," píše se v prohlášení. "Chtěli bychom proto upozornit na tento kritický stav a vyvolat diskuzi, která si klade za cíl změnit financování protidrogové politiky směrem k racionálním a systémovým krokům, které přesně vymezí o jaké služby má stát zájem a u kterých je také ochoten garantovat financování."

Prioritu organizace podepsané pod prohlášením vidí v řešení otázek spojených s definováním sítě minimální péče, která by mohla flexibilně reagovat na potřeby této sféry v České republice, tj. v rozsahu nezbytné péče garantované státem; existencí nástrojů hodnocení a zvyšování kvality systému, víceletého financování, a nakonec i ve vytvoření efektivního modelu primární prevence a osvěty.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz