Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ORF Science: Globální ekologický deficit se stále prohlubuje

20. 10. 2006 - PRAHA/VÍDEŇ [EcoMonitor]

To, že si lidstvo z ekologického hlediska žije na příliš vysoké noze, se ví již delší dobu. Britští experti ale nyní vypočítali, že v letošním roce je již 9. říjen přelomovým dnem, od kterého lidstvo překračuje kapacitu přírodních zdrojů naší planety, píše zpravodajství ORF Science.

Pro sousední Rakousko by den tzv. „ekologického dluhu“ připadl dokonce již na 23. květen. Tímto datem počínaje bude lidstvo až do konce roku spotřebovávat více přírodních zdrojů, než je možné obnovit.

Informace o ekologické stopě, kterou za sebou člověk zanechává na naší planetě, již několik let zveřejňuje organizace Global Footprint Network. Odborníci z této mezinárodní ekologické sítě vzájemně porovnávají dva faktory. Prvním z nich je skutečná nabídka přírodních zdrojů, jež má lidstvo k dispozici, a druhým faktorem je plocha půdy a množství vodních zdrojů, které by byly potřeba pro udržení stávající úrovně spotřeby.

Propočítána je také hypotetická plocha nutná k tomu, aby se současná spotřeba fosilních paliv stala trvale udržitelnou. (Jedná se např. o absorpci oxidu uhličitého, který vzniká při spalování fosilních paliv.)

Vzájemný poměr těchto dvou hlavních faktorů směřuje ke stále větší nerovnováze a datum, od kterého se planeta dostává do „červených čísel“, se stále posouvá kupředu. Poprvé vypočítali vědci tento den v roce 1987 a tehdy připadl na 19. prosinec. V roce 1995 to ale byl již 21. listopad a v letošním roce dokonce 9. říjen. Jinak řečeno, „ekologická stopa“ je nyní přesně o 30 % větší, než je biologická kapacita naší planety. Podle vědců by trvalo zhruba 1 rok a 3 měsíce, než by se zdroje spotřebované za rok 2006 znovu obnovily.

Co je možné propočítat pro celou planetu, lze při zohlednění počtu obyvatel vyčíslit i pro jednotlivé státy. Např. pro Spojené státy americké spadá den „ekologického dluhu“ již na začátek února. Pokud by populace celého světa spotřebovávala tolik přírodních zdrojů jako Američané, potřebovali bychom zhruba 6x větší planetu.

Podle článku ORF Science ze dne 10.10.2006


Vendula Maráková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz