Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanské sdružení Taria pomáhá dětem z dětských domovů

26. 9. 2006 - SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU [Econnect]

Občanské sdružení Taria se věnuje zejména sociální práci. Jedním z jeho hlavních projektů je provoz Lesního domova dětem. Tento výchovně-vzdělávací projekt je určen dětem z dětských domovů z celého území České republiky. Lesní domov dětem nabízí chlapcům a dívkám vyrůstajícím v dětských domovech týdenní pobyty v příjemném prostředí Hornosázavské pahorkatiny v obci Dobrnice u Světlé nad Sázavou. Pobyty jsou určeny hlavně pro děti ve věku od 6 do 15 let a zaměřují se na získávání praktických životních dovedností.

Koordinátorkou projektu Lesní domov dětem občanského sdružení Taria je mladá sympatická žena Lenka Šmaková. Je obdivuhodné, co vše ve svém věku již dokázala a její práci oceňují především ti, kterým je určena, tedy děti z dětských domovů. Týdenní pobyty v čisté přírodě Posázaví jsou pro ně příjemným zpestřením života v dětském domově a prostorem pro rozvoj svých dovedností pod vedením zkušených a obětavých vychovatelů.

Právě Lenku Šmakovou jsme požádali o podrobné představení tohoto zajímavého a užitečného projektu a ta ochotně souhlasila.

Co tedy vlastně bylo na počátku celého projektu? „V roce 2003 občanské sdružení Taria zakoupilo starou hájenku v obci Dobrnice u Světlé nad Sázavou a po náročné tříleté rekonstrukci toto výchovně-vzdělávací centrum zahájilo svoji vlastní činnost. Od července 2006 jsou zde pořádány týdenní pobyty pro děti z dětských domovů z různých míst České republiky. Cílem již zmiňovaných pobytů je dětem nabídnout týden strávený v krásném, zdravém přírodním prostředí, ale především se přiučit praktickým věcem, které do reálného života budou potřebovat.“

„Hlavní osobou, která má lví podíl na veškerých pracech spojených jak se vznikem organizace, tak také na projektu Lesní domov dětem je Michal Večerka. Postupně jsem přidala ruku k dílu a nyní zajišťuji finance a komunikuji s médii. Co se týká rekonstrukce a stavebních prací, na tom má hlavní podíl taky pan Michal Večerka,“ říká Lenka Šmaková.

Jako každá nezisková organizace i sdružení Taria se potýká s hledáním dostatečného množství finančních prostředků na realizaci projektů: „Samozřejmě bez financí nelze realizovat nic. Proto kladu hledání finančních prostředků jako hlavní obtíž při budování centra. Kromě toho přišla navíc ještě zpočátku nedůvěřivost místních lidí a také v dnešní době není snadné se prosadit jako občanské sdružení. Ačkoliv tento náš projekt prakticky nemá u nás v republice obdoby, tak byly a jsou překážky, které práci neusnadňují,“ dodává Lenka Šmaková.

Lesní domov je objekt stojící o samotě, obklopen lesy. V červenci letošního roku byl zahájen provoz, během letních prázdnin se zde vystřídalo několik turnusů ve složení různých domovů z různých částí České republiky. V současné době je kladen důraz na získávání financí na další provoz centra i samotného sdružení. Dále bude provoz od roku 2007 celoroční, vše ale samozřejmě závisí na financích.

A jaké volnočasové aktivity jsou zde pro děti připraveny? „Již podruhé jsme uspořádali akci s názvem Offroad pro děti z dětských domovů. Jedná se o akci s nevšední náplní. Na pozvání se v daný den sejde spousta dětí a vychovatelé z domovů a lidé z Offroad klubů jim ve svých vozech ukáží praktickou jízdu terénem. Celý den je prokládán různými soutěžemi a samozřejmě nesmí ani chybět závěrečné opékání a vyhlašování nejlepších z různých disciplín. Z každého ročníku jako společnost zpracujeme DVD se záznamem z celého dětského dne. Cílem je dětem nabídnout možnost zažít něco, z čeho si odnesou nezapomenutelné zážitky,“ uzavřela Lenka Šmaková.

Dále v rámci projektu Lesní domov dětem děti zapojujeme do projektu s názvem Pomoc rukama. Již z názvu vyplývá, že se jedná o manuální pomoc a to konkrétně vybrané osobě v okolí Dobrnic. Děti, které jsou zrovna na týdenním pobytu, tak pomohou například nějaké babičce natřít plot nebo vyklidit místní skládku v obci. Účelem je především děti zapojit do činnosti, která je na cestě životem určitě potká“, uzavírá koordinátorka projektu Lenka Šmaková.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz