Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Večer pro klášter Chotěšov počtvrté podpoří jednu z nejohroženějších památek světa

31. 7. 2006 - CHOTĚŠOV [Econnect]

-Klášter Chotěšov-
-Klášter Chotěšov-
Chotěšovský klášter, ležící asi 20 kilometrů jihozápadně od Plzně, je jedním ze čtyř největších klášterů v západních Čechách. V porovnání s kláštery v Plasích, Teplé, či Kladrubech je právě chotěšovský klášter nejvíce ohrožen. Letos vzniklé občanské sdružení Chotěšovská vlna organizuje nejen bezplatné brigády na pomoc klášteru, ale také benefiční akci, která se bude konat v sobotu 5. srpna.

V roce 2003 zařadila americká nadace World Monuments Fund (WMF), zabývající se ochranou světového kulturního dědictví, klášter Chotěšov mezi 100 nejohroženějších památek světa. Klášter, který je podle nadace „v ubohém stavu kvůli nedostatku údržby,“ se tak ocitl na „černém seznamu“ vedle takových památek, jako je Velká čínská zeď, Traianův přístav u Říma nebo asyrské paláce v Ninive a Nimrudu.

Na ochranu kláštera vznikla již dvě občanská sdružení

Za záchranu kláštera od letošního roku bojují již dvě občanská sdružení. Prvním je občanské sdružení Klášter Chotěšov, které zde vykonává průvodcovskou službu, pořádá koncerty vážné hudby nebo výstavy a vypisuje granty na opravy kláštera.

Druhým je teprve letos vzniklé občanské sdružení Chotěšovská vlna, jehož členové vykonávají v klášteře bezplatné dobrovolné brigády již několik let a k podpoře této činnosti také pořádají benefiční akci Večer pro klášter Chotěšov. O.s. Chotěšovská vlna je složeno převážně z mladých lidí, kterým není osud této památky lhostejný.

Navazuje na předešlou spolupráci v rámci neorganizované skupiny mládeže s několika podporujícími subjekty: Obecním úřadem Chotěšov, občanským sdružením Klášter Chotěšov, Osvětovou besedou Chotěšov, Salesiánským střediskem mládeže v Plzni a Turistickým oddílem mládeže Chotěšov.

Večer pro klášter Chotěšov

Cílem již čtvrtého ročníku projektu je získat finanční prostředky na nákup nářadí pro údržbu klášterních zahrad.

„Chceme umožnit co nejširšímu okruhu veřejnosti poznat stav této kulturní památky. Doufáme, že přispějeme ke zviditelnění, propagaci a záchraně kulturního dědictví. Chotěšov svým významem dalece přesahuje hranice regionu a dotýká se celého středoevropského prostoru. Naší benefiční akcí se snažíme rozšířit povědomí a zájem veřejnosti i orgánů státní správy o tuto neprávem opomíjenou památku,“ vysvětluje Stanislav Tomanec, předseda o. s. Chotěšovská vlna.

Na programu je vystoupení skupin historického šermu, přednášky, soutěže pro děti, prohlídky gotického i barokního sklepení nebo video o historii kláštera. Ke shlédnutí budou též oživené prohlídky, které budou zpestřeny scénkami dramatického kroužku nízkoprahového klubu Vzducholoď Salesiánského střediska mládeže v Plzni. Speciální noční prohlídky mají být opět v režii Vzducholoďě, přičemž obohaceny budou i o hudební vystoupení Lucie Nosové a její skupiny Light Soul Peace. Stejná formace se chystá hrát i písně Karla Kryla. Nebudou chybět ani koncerty kapel Poitín, Neboysa nebo Žerzej.

„Projekt má význam i pro samotné organizátory, mladé lidi od 15-ti do 25-ti let, je to pro ně způsob, jak smysluplnou formou trávit volný čas a tím pozitivně formovat utváření svých životních hodnot, “ dodává Tomanec.

Opravy jsou stejně důležité jako samotné využití

Dle Stanislava Tomance je využití kláštera největším problémem. Pokud se najde způsob jeho využití, najdou se i peníze na jeho opravu. Akutním problémem jsou v chotěšovském klášteře střechy. Dalším brzkým úkolem pro památkáře je pak restaurování fresek v kapitulní síni a sanace odvodňovacího systému kláštera - zatékání dešťových vod do sklepení.

Doposud se podařilo zachránit a restaurovat několik částí střech nad nejvzácnějšími místy konventu (kapitulní síň, hlavní schodiště) a dále části střech nad nejvíce ohroženými místy. Nejvýraznějším počinem o. s. Klášter Chotěšov je záchrana největší fresky nad hlavním schodištěm konventu.

Cena restaurování této fresky včetně všech oprav stropu a krovu se přehoupla přes 8 milionů Kč. Obnoveno bylo rovněž hlavní kamenné schodiště. Podzemní kanalizační štoly byly zatím prozkoumány a zaměřeny. V rámci rozlohy kláštera to jsou dílčí výsledky, přičemž zdroje na udržení kláštera bude nutné hledat především v Evropských fondech.

Evropský prezident fondu WM, Bertrand du Vignaud, při své návštěvě chotěšovského kláštera v roce 2003 ocenil snahy dobrovolníků, kteří v péči o areál kláštera pomáhají. Snahu přilákat do objektu návštěvníky považuje za velice důležitou. Podobné aktivity jsou, podle jeho slov, tou nejlepší cestou, jak vzbudit o památku zájem nejen mezi běžnými návštěvníky, ale především mezi silnými finančními partnery.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz