Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový den bez tabáku

31. 5. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Poslední květnový den je už od roku 1988 připomínán jako Světový den bez tabáku. Vyhlásila ho Světová zdravotnická organizace, aby upozornila veřejnost na negativní důsledky kouření. Česká republika se i letos k této kampani připojila řadou informačních a propagačních akcí.

Letošní Světový den bez tabáku chtěl upozornit na to, že "tabák zabíjí v každé podobě". Jak zdůraznila ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) v Česku Alena Šteflová, kampaň byla namířena proti komerčním praktikám výrobců, kteří zastírají nebezpečí způsobující užívání tabákových výrobků. Zdraví škodlivé je podle ní kromě cigaret také kouření fajfky, vodní dýmky nebo šňupání. Méně škodlivé nejsou ani takzvané lehké a slabé cigarety, dále ty s menším obsahem dehtu, přírodní či ochucené.

Podle některých statistik kouří v Česku 31 procent dospělých. Kouření stojí za vznikem řady vážných nemocí. Zástupci protikuřáckých organizací varují, že ohroženi na životě jsou nejen kuřáci, ale i lidé, kteří jsou nuceni vdechovat cizí kouř - takzvaní pasivní kuřáci.

Ti podle Kateřiny Langrové, předsedkyně České koalice proti tabáku, trpí často stejnými chorobami jako kuřáci aktivní: "V České republice umírá na následky aktivního kouření asi 18 tisíc lidí každý rok, což převedeno na jeden den znamená 50 lidí. Pro pasivní kouření je to asi dva tisíce lidí, kteří v jeho důsledku ročně v České republice zemřou. Jen pro porovnání - v důsledku autonehod zemře 1020 lidí. To je údaj pro rok 2005. Pasivní kouření má tedy na svědomí dvakrát tolik obětí."

Světový den bez tabáku dá podle Kateřiny Langrové některým lidem příležitost ke změně chování: "Je to pro mnoho kuřáků příležitost, že se rozhodnout přestat kouřit, protože mnoho z nich o tom dlouhý čas uvažuje a potřebuje takový ten poslední impulz, aby se k tomu opravdu odhodlali. I tento den k tomu může být příležitostí. A navíc my doufáme, že osloví i nekuřáky, kteří budou více bránit svá práva."

Kateřiny Langrové jsem se také zeptal, která forma odvykání kouření je podle dosavadních zkušeností nejúčinnější: "Každému může vyhovovat něco jiného, ale podle studií, které byly dělány, tak především u lidí, u kterých se již rozvinula fyzická závislost na nikotinu, což je naprostá většina kuřáků, zhruba 80 procent kuřáků, je velkou pomocí farmakologická léčba, která je dostupná i v České republice. Z těch, které si kuřák může opatřit sám, je náhradní léčba nikotinem, volně dostupná v lékárnách bez receptu. Další preparáty jsou dostupné, pokud je předepíše lékař. Obecně tato léčba zdvojnásobuje pravděpodobnost úspěšnosti toho pokusu o zanechání kouření. Je to tedy jediná prokázaná metoda, která zvyšuje pravděpodobnost úspěšnosti."


Josef Kubeczka

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz