Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Běžte volit a rozhodněte to II.

26. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

Před rychle se blížícími volbami do Poslanecké sněmovny připravily neziskové organizace a další nezávislé iniciativy několik dalších aktivit, které mohou lidem pomoci při rozhodování komu dát svůj hlas. Pár týdnů před volbami jsme se dočkali hodnocení hlasování poslanců o životním prostředí připravené Zeleným kruhem, Ekolist přečetl volební programy a zhodnotil splněné a nesplněné sliby stran v minulém období, Nesehnutí zve k diskusnímu stolu pro změnu političky, Oživení chystá zveřejnění databáze střetu zájmů. Econnect aktualizoval praktické informace Jak volit na stránkách Občanská společnost. Další užitečné informace najdete na stránce Econnectu volby.ecn.cz.

Pověz mi, kdo je nejkrásnější: Jak poslanci minulé 4 roky hlasovali o životním prostředí?

Asociace Zelený kruh zhodnotila v publikaci „Pověz mi, kdo je nejkrásnější VII“ hlasování poslanců v oblasti životního prostředí za poslední čtyři roky. K hodnocení vybrala 18 klíčových hlasování – nejčastěji o pozměňovacích návrzích k novelám zákonů. Výsledek není příliš překvapivý - nejzelenější jsou strany KDU-ČSL a US-DEU, které využily 65 procent svých hlasů ve prospěch životního prostředí, naopak nejhorší přístup projevili poslanci ODS s 18 procenty. Co se týče konkrétních poslanců – nejvíce hlasů – 17 z možných 18 věnovala ŽP poslankyně Taťána Fišerová (US-DEU), na druhém místě (16 hlasů) skončili František Pelc (US-DEU) a Jitka Vojtilová (ČSSD), na třetím místě (15 hlasů) pak ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL) společně s Ivou Šedivou (ČSSD). Poslední nejhůře hlasující desítku (1 až 2 hlasy) tvoří výlučně poslanci z klubu ODS.

„Za legislativní počiny minulého období v oblasti ochrany životního prostředí považujeme přijetí novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která stanovuje pravidla pro zavedení sítě chráněných území Natura 2000, a ratifikaci Aarhuské úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v otázkách životního prostředí a přijetí zákona o obnovitelných zdrojích energie. Úspěchem pak podle nás je udržení občanských práv v zákoně o ochraně přírody a krajiny, která byla poslanci opakovaně napadána, zabránění legalizace dovozu odpadů do spaloven ze zahraničí a zamítnutí poslaneckého návrhu zákona o dálnicích, který by výrazně omezil možnosti obcí, vlastníků pozemků i veřejnosti vyjadřovat se k plánovaným trasám dálnic,“ uvedla Zuzana Drhová ze Zeleného kruhu.

Jak vypadají ekologické programy pěti hlavních kandidujících stran

EkoList po drátě přečetl a zpracoval minulé i současné volební programy pěti hlavních kandidujících stran. Na adrese volby.ekolist.cz tak nyní najdete seznam kandidujících stran, u pěti hlavních pak analýzu postojů v minulém volebním období, přehled vybraných ekologických pasáží z volebních programů a odpovědi na desetibodovou anketu. ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS a Strana zelených odpovídaly mj. na otázku, zda jsou pro dovoz komunálního odpadu na území ČR za účelem spalování, zda podporují vyvlastňování pozemků a staveb kvůli budování dopravních staveb a průmyslových zón, či koho by kandidovaly na posty ministrů životního prostředí, dopravy a zemědělství.

"Čtenáři na naší stránce rozhodně nenajdou žádné návody, koho mají z hlediska ochrany životního prostředí volit a proč," upozorňuje vedoucí rubriky "Politici a životní prostředí" Hugo Charvát. "Budou si ale moci například ověřit, nakolik strany plnily své minulé předvolební sliby a z toho usoudit, zda mohou důvěřovat jejich slibům současným," dodává.

Proč ANO ženy v politice? - série besed

Nesehnutí Brno připravilo v rámci své kampaně Ženská práva jsou lidská práva sérii besed a přednášek na téma rovné zastoupení žen a mužů v politickém rozhodování a ve veřejné sféře obecně. Vše nese název Běda mužům, kterým žena vládne? aneb Proč ANO ženy v politice? Máte tak možnost diskutovat na aktuální téma s ženami, které se jím zabývají v občanském sektoru i v politické oblasti.

V pořadí třetí z cyklu besed proběhne v úterý 30. 5. 2006 v 17 hod v Divadle v 7 a půl (Sukova 4, Brno) pod názvem Političky o politice a ženách v ní. Debatovat bude RNDr. Barbora Javorová (KDU-ČSL); RNDr. Marta Bayerová (KSČM), Jindřiška Maršová (ČSSD), JUDr. Eva Frélichová (Rovnost šancí), PhDr. Kateřina Jacques (Strana zelených), Mgr. Alena Adamcová (SNK-ED), zástupkyně ODS je v jednání. Moderuje Mgr. Iva Baslarová, ředitelka Genderového informačního centra NORA, o. p. s. (www.gendernora.cz). Dále jsou připraveny 2 přednášky v Knihovně Jiřího Mahena - 8.6. Neviditelná veřejná žena - Eva Hauserová (feministická spisovatelka, editorka, bioložka) a 15.6. Ženy a muži po volbách 2006 - budeme si rovni/y? - Jana Smiggels Kavková (členka neziskové organizace Fórum 50 %).

Občanská společnost – návod k použití - Jak volit

Stálým místem na internetu, kde občan najde praktické a srozumitelné informace o tom, jak být aktivní, jak získat informace či jak naplňovat rovné příležitosti jsou stránky Občanská společnost – návod k použití, které provozuje občanské sdružení Econnect od roku 2003. Mezi návody Jak na to, nechybí proto ani volby. Volby jsou v zastupitelské demokracii významným a základním mechanismem, pomocí kterého může občan projevit svůj názor a podílet se na rozhodování o věcech veřejných. Na stránkách najdete praktické návody k účasti ve volbách, k vyzvednutí voličského průkazu, k volbě v zahraničí apod. Nechybí ani související zákony a odkazy.

Databáze střetu zájmů politiků bude na internetu

Sdružení Oživení se chystá v úterý 30. května zveřejnit internetovou databázi střetu zájmů „Fair Play“ mapující aktivity 100 vybraných poslanců, zastupitelů hlavního města a kandidátů do Poslanecké sněmovny. Mezi aktivity patří především různé veřejné a soukromé funkce zjistitelné z veřejně přístupných databází. Databáze bude průběžně rozšiřována a aktualizována, slibuje Oživení.

Hodtotam.cz

Další stránkou – vedle projektů www.rozhodnete.to a www.helevol.cz, jejichž cílem je především povzbudit mladé lidi, aby šli volit a nepromarnili svůj hlas, je stránka Hodtotam.cz. Její hlavní náplní je galerie, do které mohou návštěvníci přidat své návrhy na téma „Jdi volit!“ a nabídnout je ke stažení. Vytisknutím a vystavením plakátu nebo letáku ve svém okolí (například ve škole, do okna nebo v kanceláři) šíří uživatelé tento vzkaz dál. Součástí webu je také sekce s přehledem a odkazy na všechny kandidující politické strany a hnutí a návod, jak si zařídit voličský průkaz.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz