Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Květinový den po desáté: tentokrát prevence rakoviny u žen

10. 5. 2006 - BRNO [Econnect]

- X. Květinový den - 10. květen 2006 -
- X. Květinový den - 10. květen 2006 -
Už desátým rokem dnes nabízejí dvojice dobrovolníků a dobrovolnic lidem symbolické květy měsíčku lékařského. Žluté kvítky, které každý rok doplňuje stužka jiné barvy, si lidé kupují po dvacetikoruně: a přispívají tak na boj proti rakovině. Dnešní, desátý Květinový den se zaměřil na prevenci této nemoci u žen.

V Brně kvítky nabízejí mladí lidé z místních středních škol. "Reakce jsou většinou vstřícné, když si někdo kytičku kupuje, hned se sejdou další zájemci," říká Kristýna z gymnázia na Slovanském náměstí, která s kamarádkou nabízela kvítky v samém centru Brna, na náměstí Svobody. "Ale objevují se i reakce 'děkuji, já nepřispívám'," podotýká.

Každá dvojice si zvolí, kolik kvítků si troufne prodat. "Chceme prodat celkem sto kytiček. Nejdřív jsme se bály, že jich tolik ani neprodáme," říká Sabina, druhá z dobrovolnické dvojice. Takové obavy se ale ukázaly jako zbytečné: na rušném náměstí stály od deváté ráno a o necelé dvě hodiny později jim zbýval poslední kvítek.

Šest set tisíc kvítků

Kvítků, letos s purpurovou stužkou, se letos má prodat 600 000. "Ženy, pečujte o své zdraví. Od 20 let věku navštěvujte pravidelně svého gynekologa. Po 45 letech máte v ČR právo na bezplatné preventivní prohlídky včetně mamografie," vyzývá leták Ligy proti rakovině, který každý dostane ke kvítku měsíčku. "Včasné odhalení jakéhokoliv druhu rakoviny zvyšuje pravděpodobnost vyléčení," upozorňuje letáček.

Rok 2006 byl Ligou proti rakovině vyhlášen Rokem prevence rakoviny u žen. "Důvodem je stále se zvyšující počet nových onemocnění rakovinou prsu a děložního hrdla a prakticky neměnící se úmrtnost na tyto druhy rakoviny. V roce 2002 bylo hlášeno 5 378 nových případů rakoviny prsu a zemřelo 1 965 žen. U rakoviny děložního hrdla to bylo 1 082 nových onemocnění a 399 úmrtí," uvádí Liga proti rakovině.

V loňském roce se podařilo v květinové sbírce získat téměř osm milionů korun, přesně 7.824.304,15 Kč. Necelá polovina byla věnována na programy nádorové prevence: výchovné a výukové programy, brožury, letky, samolepky nebo třeba divadelní představení. Téměř dva miliony korun putovaly na programy pro zlepšení života kvality onkologických pacientů, přes dva a půl milionu korun z výnosu sbírky pak bylo určeno na výzkum. I letos se dá sbírce přispět i prostřednictvím finančního daru na účet – jeho číslo je 65 000 65/ 0300 (ČSOB).


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz