Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sovy do škol mají dvě výstavy

23. 6. 2004 - PRAHA [Econnect]

Vyvrcholením úspěšného projektu Sovy do škol sdružení Arnika jsou nyní dvě výstavy, které přibližují sovy a další naše ptactvo viděné dětskýma očima. Všechna díla vznikla na květnovém ornitologickém soustředění, které pro nejúspěšnější účastníky soutěže "Naše sovy" Arnika uspořádala. Až do konce srpna si můžete prohlédnout ve vestibulu metra "B" Karlovo/Palackého náměstí v Praze výstavu "Sovy dětskýma očima". Na Ministerstvu životního prostředí pak můžete do konce července navštívit "Naše ptactvo". Na setkání se sovami, ptáky a přírodou se mohou těšit i další děti v dalším ročníku projektu, který začne v září.

Výstavu o ptácích a přírodě připravovaly děti po celé ornitologické soustředění. Výstava Naše ptactvo o 12 panelech pak měla slavnostní vernisáž na závěr soustředění v pátek 21. května v rekreačním středisku Blaník. Nyní je k vidění ve 2. - 4. mezipatře budovy ministerstva životního prostředí až do 31. července 2004. Děti ve svých dílech zobrazily ptactvo ze čtyř základních biotopů - vody a mokřadů, otevřené krajiny, lesů a lidských sídel. Děti byly při práci rozděleny do 4 oddílů, z nichž každý vytvořil 3 panely - jeden o biotopu, další dva pak představují ptáky žijící v daném prostředí.

Výstava Naše sovy nabízí obrazy sov, které děti na ornitologickém soustředění také vytvořily. "Lidé si v metru mohou také prohlédnout třeba ptačí budky vyrobené dětmi či fotografie z nejrůznějších akcí projektu Sovy do škol. Například fotografie z přednášek s živými sovami, které probíhaly na školách, nebo z výprav za volně žijícími sovami do různých pražských lokalit," uvedla organizátorka výstavy a vedoucí projektu Sovy do škol Veronika Voldřichová.

Ornitologické soustředění pro 40 dětí z deseti pražských škol - vítěze soutěže Naše sovy, byl týdenní pobyt v přírodě doslova nabitý nevšedními setkáními se zvířaty v přírodě. "Děti hodně nadchlo například brzy ráno vstávat a vypravit se do přírody poslouchat zpěvy ptáků s odborným výkladem ornitologů," přiblížila soustředění jeho koordinátorka a výkonná ředitelka Arniky Lenka Mašková. Pravděpodobně nejdobrodružnější byla úspěšná večerní výprava na odchyt chřástala. Ornitolog Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR po delším čekání chřástala přilákal, ale na děti to už bylo pozdě, a tak tento vzácný druh ptáka viděl na vlastní oči jen ministr životního prostředí, který se výpravy také zúčastnil.

V prvním ročníku projektu Sovy do škol se 10 tisíc dětí z pražských škol seznamovalo při besedách s životem sov žijících v ČR. Přednášek se účastnily také 3 živé handicapované sovy ze záchranné stanice v České Třebové. V rámci projektu se děti účastnili také řady výprav za sovami přímo v Praze či ornitologického soustředění. "Sovy do škol je bezvadný projekt. Rozvíjí v dětech jak výtvarnou fantazii, tak znalosti o přírodě, o sovách i dalších ptácích a zároveň je seznamuje s přírodou venku, přímo v terénu," říká ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar. Více informací o sovách a projektu nabízí stránky www.sovy.cz.

I další děti se nyní mohou těšit na seznámení se sovami a další zajímavé aktivity. Projekt Sovy do škol totiž získal podporu Magistrátu hl. města Prahy i pro další ročník - 2004/05. Mělo by se tak uskutečnit dalších 20 přednáškových dní, z nichž každého se zúčastní celkem na 200 dětí.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz