Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh zveřejnil hodnocení hlasování ve Sněmovně a ocenil nejekologičtější poslance

16. 6. 2004 - PRAHA [Econnect / Zelený kruh]

Titul Nejzelenější poslanec za rok 2003 včera udělila asociace ekologických nevládních organizací Zelený kruh Ivě Šedivé z ČSSD a Františku Pelcovi z Unie svobody. Oba poslanci získali nejvyšší počet bodů (19 z možných 23) v hodnocení hlasování Poslanecké sněmovny v roce 2003 v oblasti ochrany životního prostředí, které pod názvem Pověz mi, kdo je nejkrásnější, pravidelně Zelený kruh sestavuje. Pro letošní již páté hodnocení bylo vybráno 23 hlasování, u kterých lze určit, jaký vliv na životní prostředí má. Z tohoto počtu dopadlo podle ZK 12 hlasování pro životní prostředí dobře. Nejvíce hlasů v jeho prospěch dala strana KDU-ČSL (58,2%), na druhém místě skončila US-DEU s 47% a na třetím pak ČSSD (42%). Nejhůře dopadla tradičně ODS, která ve prospěch ŽP dala jen 19% ze svých možných hlasů.

"Udělováním ceny pro Nejzelenější poslance chceme politikům ukázat, že jejich práci a postoje pravidelně sledujeme a hodnotíme. Veřejnosti pak chceme poskytnout přehled o tom, jak která strana i konkrétní politik hlasovali ve prospěch životního prostředí, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k informacím," říká Zuzana Drhová, ředitelka Zeleného kruhu. Zelený kruh sleduje především přínos aktivit zákonodárných orgánů ČR pro životní prostředí, posilování účasti veřejnosti na rozhodování a práva na informace o životním prostředí v duchu Aarhuské úmluvy.

Dle hodnocení patří k úspěchům sněmovny z hlediska podpory ochrany životního prostředí a účasti veřejnosti na rozhodování to, že podpořila právo na informace při projednávání zákona o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC) a právo na účast veřejnosti v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Zachovala kompetence MŽP při posuzování strategických dokumentů na životní prostředí (SEA), zpřísnila požadavky zákona o ochraně ovzduší a nezrušila platnost zákona o ochraně přírody a krajiny při odstraňování povodňových škod.

Na druhou stranu, jak upozorňuje zpráva Pověz mi, kdo je nejkrásnější, se sněmovna zasadila o výrazné omezení přístupu k informacím a účasti veřejnosti při povolování geneticky modifikovaných organismů pro laboratorní a polní pokusy. Rozhodla o nemožnosti uspořádat místní referendum např. k územnímu plánu. Vyjádřila se pro zdražení výrobků z recyklovaného papíru, bionafty, bioplynu či solárních zařízení a podpořila vyjmutí vybraných úseků Labe a Vltavy z působnosti zákona o ochraně přírody a krajiny, s cílem stavebních úprav pro zlepšení plavebních podmínek bez ohledu na zájmy ochrany přírody.

Součástí hodnocení je i žebříček prospěšnosti stran. Nejhůře již tradičně dopadli poslanci ODS, kteří ve prospěch životního prostředí využili pouze 19,2 % hlasů. Nepostavili se například proti návrhu na vyškrtnutí § 70 v zákoně o ochraně přírody a krajiny, který umožňuje účast občanských sdružení ve správních řízeních, ani proti omezování přístupu k informacím v zákonu o nakládání s geneticky modifikovanými organismy (GMO). Jen sedm hlasů proti bylo z řad poslanců ODS v případě návrhu na vynětí Labe a Vltavy z působnosti zákona o ochraně přírody a krajiny v rámci projednávání zákona o vnitrozemské plavbě.

Mezi jednotlivci jsou na dalších místech za vítězi Libor Ambrozek, ministr životního prostředí a poslanec za KDU-ČSL, a Táňa Fischerová z US-DEU (oba hlasovali 18x pro životní prostředí). Pouze jedním hlasem podpořili životní prostředí poslanci Květoslava Čelišová (KSČM), Josef Bíža a Kateřina Dostálová (oba z ODS) a Pavel Svoboda (US-DEU). Za zaznamenání stojí velké množství absencí těchto poslanců. Např. poslankyně Čelišová byla přítomna pouze při jednom z vybraných 23 hlasování.

Podrobná zpráva Pověz mi, kdo je nejkrásnější 5 je k dispozici na stránkách Zeleného kruhu - v Dokumentech.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz