Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česká republika poskytla Registru konvenčních zbraní OSN nekvalitní zprávu

10. 6. 2004 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

Doslova v hodině dvanácté poskytla Česká republika svou zprávu Registru konvenčních zbraní OSN. Nad kvalitou zprávy se však pozastavuje Amnesty International, zapojená do celosvětové kampaně Control Arms (Zbraně pod kontrolu). "Tento dokument obsahuje mimo jiné zavádějící údaj o dovozu zbraní z Ruska. ... Podobná praxe rozhodně neprospívá důvěryhodnosti České republiky v zahraničí a vyvolává navíc nepříznivá očekávání ohledně podrobné výroční zprávy, kterou Ministerstvo zahraničí plánuje vydat na podzim tohoto roku," uvádí Amnesty.

V českých poměrech je Registr konvenčních zbraní OSN v tuto chvíli stále ještě jediným oficiálním zdrojem informací o vývozu a dovozu konvenční výzbroje. Vláda se již v roce 1991 zavázala poskytovat Registru souhrnné informace za uplynulý rok, a to nejpozději do 31. května roku následujícího. Děje se tak prostřednictvím jednoduchých formulářů, v nichž je třeba roztřídit zbraně, které se staly předmětem obchodu, do sedmi kategorií podle jejich typu a určení.

"Letošní zpráva doručená Registru 1. června obsahuje mimo jiné údaj, podle nějž Česká republika v minulém roce nakoupila v Rusku 7 kusů zbraně s typovým značením "Mi-24v", kterou autoři zařadili do kategorie VII. V této kategorii mají však být zařazeny rakety a nosiče raket s doletem větším než 25 kilometrů," poukazuje na jeden z nedostatků české zprávy koordinátor kampaně Zbraně pod kontrolu Karel Dolejší. "Avšak žádná raketová zbraň ruského původu nenese označení "Mi-24v". Ruské raketové systémy velkého dosahu jsou běžně značeny písmenem R s číslicí za spojovníkem, jako například "R-300 9K72 Elbrus", v kódu NATO známý jako SCUD-B," dodává.

V kritizovaném dokumentu použité označení "Mi-24V" podle Dolejšího naopak nesou bitevní vrtulníky standardně vybavené protitankovými střelami 9K114 o doletu 10 kilometrů. Tyto stroje mají být dodány v rámci umořování ruského dluhu a část z plánovaného počtu 18 kusů již od loňska působí na 33. vrtulníkové základně v Přerově; jejich dovoz měl ovšem být vykázán v kategorii IV., nadepsané zcela jednoznačně "Bitevní vrtulníky". "Formuláře Registru jsou jednodušší než české tiskopisy pro daňová přiznání. Vláda je tedy bezpochyby schopna zajistit jejich správné a včasné vyplňování," uzavírá Dolejší.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz