Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kvůli travičům ubývá orlů mořských

24. 4. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Nejvíce případů otrávených ptáků hlásí ornitologové ze Znojemska a z jižních Čech. Přestože k pokládání otrávených návnad dochází ve zvýšené míře od roku 2004, zatím nebyl nikdy nikdo stíhán. Ornitologové před časem vypsali odměnu 20 tisíc korun za dopadení travičů. Díky darům od sponzorů mohli nedávno zvýšit odměnu na 55 tisíc korun.

"Většina darů pochází od soukromých podnikatelů. Společnost do toho dala vlastních 20 tisíc. Teď by se k tomu měla připojit i Českomoravská myslivecká jednota," Vysvětluje předseda České společnosti ornitologické profesor Karel Šťastný. Čas od času se v médiích spekuluje o tom, že viníky by bylo možné nalézt nejspíše mezi rybáři, kteří považují orly mořské za nevítané konkurenty.

Karel Šťastný ale taková apriorní podezření odmítá. "My si dokonce myslíme, že ani myslivci, ani rybáři ty návnady nedávají. Mohou to být klidně soukromníci, kterým vadí někteří predátoři. V poslední době se třeba hodně rozmnožili kuny. Může to být kladeno i na lišky."

Kdyby se zjistilo, že pachatelé vlastně ani nechtěli hubit speciálně orla mořského, ale právě zmíněnou kunu či lišku, ani to by prý nebylo bráno jako polehčující okolnost. "V žádném případě ne, protože prostředky na otravy je zakázáno v naší republice používat. V každém případě jde o ilegální čin, který se nedá ničím omluvit."

Orel mořský je největší evropský orel s rozpětím křídel až 2,5 metru. Nejčastěji se s ním setkáme především v okolí větších vodních nádrží či řek. V průběhu minulých století zažil tvrdé pronásledování, dokonce byl ve značné části Evropy vyhuben. Koncem dvacátého století se však v důsledku ochrany na řadu původních hnízdišť v Evropě vrátil.

A jak je tomu v Česku? Jedná se o navrátilce z původní fauny nebo je zde uměle vysazený? "Dalo by se spíše říci, že navrátilec. Asi do roku 1920 skutečně na našem území hnízdil. V roce 1976 bylo u nás díky jednomu německému chovateli vypuštěno devět odchovaných orlů mořských. Dopadlo to tak, že tito ptáci u nás skutečně zahnízdili. To začalo v osmdesátých letech. A počty orlů začaly postupně stoupat. Teď pravděpodobně ty stavy půjdou opět dolů, právě kvůli těm otravám. Mezi otrávenými ptáky je totiž dost starších ptáků, kteří už hnízdí. Tito orli dospívají až zhruba v pátém roce života, čili hnízdí poměrně pozdě."


Zdeněk Vališ

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz