Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Koncepce ekologické výchovy v Praze a soutěžní kvíz

13. 5. 2004 - [Econnect / CpKP]

Jednotlivé kraje ČR postupně připravují své koncepce ekologického vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO). Od letošního února se tak děje také pro území hlavního města Prahy. Na konci dubna při této příležitosti proběhl na Magistrátu pracovní seminář, na kterém mělo přes sedmdesát zúčastněných zástupců institucí zabývajících se životním prostředím, pedagogů, zástupců úřadů městských částí, odborníků, neziskových organizací, společně s dalšími zájemci o ekologickou výchovu možnost připomínkovat a ovlivnit první pracovní verzi koncepce. Dnes byl navíc zveřejněn na webových stránkách pražské koncepce EVVO soutěžní kvíz zaměřený na znalosti o životním prostředí v hlavním městě. Kvíz můžete vyplnit do konce května na internetu a vyhrát cenu, najdete jej také v Listech hl. m. Prahy.

Pražskou koncepci připravuje Centrum pro komunitní práci (CpKP) a Regionální environmentální centrum ČR (REC) ve spolupráci s Magistrátem hlavního města. Jejím cílem je zmapovat stav ekologické výchovy a osvěty v Praze a shromáždit poznatky o současném stavu ekologických vzdělávacích programů nabízených Pražanům. Tento strategický dokument by měl do budoucna také ukázat, kam bude ekologická výchova v hlavním městě směřovat v následujícím desetiletí. Jedním z výsledků práce na koncepci má být například internetová mapa s vyznačením organizací, které nabízejí ekologické programy pro mládež, rodiče s dětmi i další skupiny, a zároveň další zdroje informací o přírodě a životním prostředí.

Na dubnovém pracovním jednání byl krátce představen systém přípravy materiálu a dále předběžná analýza současného stavu ekologické výchovy v Praze. Zpracovatelé dále představili svou analýzu silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb (SWOT analýzu). Následovala diskuse přítomných. V zápise z jednání jsou shrnuty body, které v této diskusi zazněly nejčastěji. Mezi hrozbami účastníci uváděli např. snahu o vyloučení veřejnosti z rozhodovacích procesů, nenaplňování a omezování zákona o poskytování informací politické hrozby - nezájem politiků, omezování NNO, umenšování zelených a přírodních ploch v Praze, chápání ekologie jako konzervace přírody a sbírání odpadů. Mezi slabými stránkami pak byla uváděna např. velký nedostatek informací o sdruženích a jejich nabídkách pro školy, dosud hlavně teoretické zaměření EVVO, odtrženost dětí od přírody či nekoncepčnost vzdělávání na různých typech škol.

Účastníci semináře se pak společně pokusili definovat dlouhodobou vizi koncepce a v pracovních skupinách vybírali prioritní oblasti, na které je nutné se v ekologické výchově zaměřit. Z výsledků vyplynuly následující hlavní oblasti: na EVVO by se měla podílet veřejnost i podniky, za životní prostředí jsme odpovědni všichni, vzdělávána má být celá populace. Veřejnost musí být k ekologickému chování motivována, má být zdůrazněn biocentrismus, je potřeba zvýšit kontakt s přírodou. Je nutné hledat ekonomické nástroje pro EVVO - zajistit finance pro školství; vhodně EVVO medializovat.

Tomáš Kažmierski ze zpracovatelského týmu k další etapě zpracování Koncepce EVVO uvedl "Vybraným prioritním oblastem bude v následující fázi přípravy koncepce věnována zvýšena pozornost. Budeme zvát odborníky i zájemce ke kulatým stolům, kde bychom diskutovali konkrétní opatření pro ekovýchovu v Praze." Podkladové materiály a termíny konání kulatých stolů je možné se dozvědět na internetu na adrese www.cpkp.cz/evvo.

Vyzkoušejte svoje vědomosti o životním prostředí v Praze

Zpracovatelé koncepce připravili pro veřejnost také soutěžní kvíz s 11 otázkami. Při jeho správném vyplnění můžete dle organizátorů vyhrát zajímavé ceny a upomínkové předměty. K tomu je potřeba do 30. května na internetu označit správné odpovědi a vyplnit kontaktní informace, vše můžete také zaslat do uvedeného data na adresu CpKP střední Čechy, Na Václavce 46, 150 00 Praha 5. Správné odpovědi a vylosovaní výherci budou zveřejněni na internetu i v červnovém vydání Listů hl. m. Prahy.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz