Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hledá se Strom roku 2004

6. 5. 2004 - PRAHA [Econnect / Partnerství]

-foto-
-foto-
Jen necelý měsíc - do 1. června máte na to, abyste nominovali svůj oblíbený strom na cenu Strom roku 2004. Celostátní anketu vyhlásila letos již potřetí Nadace Partnerství. Svůj oblíbený strom může navrhnout každý - jednotlivci, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a jakékoli další organizace či instituce. Každý návrh by měl obsahovat příběh stromu, upřesnění místa, kde strom roste, druh stromu a jeho parametry - stáří, obvod ve výšce 130 cm nad zemí a výšku. Anketou chce Partnerství upozornit na význam stromů pro životní prostředí, podpořit sázení stromů a péči o ně a přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne na Den stromů 20. října 2004. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné dendrologické ošetření, které provede partner programu firma EDEN na jaře 2005. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových mladých stromků za účasti veřejnosti.

Návrhy můžete zasílat do 1. června poštou nebo mailem do Nadace Partnerství. Ze všech došlých návrhů vybere porota složená z odborníků a osobností 12 finalistů. O tom, který strom se stane Stromem roku České republiky v roce 2004 rozhodne veřejnost hlasováním. Kromě 12 finalistů budou vybrány porotou nejkrásnější dětské příběhy stromů, které budou zveřejněny. Zvláštní kategorií stromů budou "Stromy hrdina". Titulem "Strom hrdina" budou oceněny stromy, kterým hrozí vážné nebezpečí vlivem lidské činnosti - stavba, doprava, emise, pokácení.

Nadace Partnerství doporučuje např. uspořádat ve své obci či regionu místní kolo ankety a vítěze pak zaslat do celostátního kola. V loňském roce se Stromem roku stal Buk u kostela v Jihlavě, který obdržel 6064 hlasů. Celkem do ankety přišlo pro nás neuvěřitelných 26 454 hlasů.

Myšlenka pořádat anketu o "stromového sympaťáka" vznikla v Brně v roce 2000. Pořádání ankety navazovalo jednak na prvorepublikové aktivity okrašlovacích spolků, jednak na aktuální aktivity regionálního sdružení Českého svazu ochránců přírody v Brně, které se aktivně zabývalo ochranou zeleně ve městě Brně. Jako protiváhu zapojování se do správních řízení a boje proti zbytečnému kácení stromů se zdálo smysluplné připravit pozitivní akci, která by k zájmu o stromy a životní prostředí města přitáhla širokou veřejnost. Vznikl nápad uspořádat anketu Strom roku. V prvním ročníku v roce 2000 zvítězil nejstarší strom města Brně, Bystrcká lípa, oblíbenec štamgastů tamní hospůdky a lokálních patriotů. V roce 2001 zvítězil díky velké podpoře zaměstnanců a pacientů Nemocnice u sv. Anny v Brně platan v areálu nemocnice.

Více informací o anketě i její historii najdete na stránkách www.stromživota.cz. Adresa Nadace Partnerství: Panská 7, 602 00 Brno (obálku prosím označte STROM ROKU). Návrhy je možné posílat také mailem na strom.zivota@ecn.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz