Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Abilympionici, s přihláškami na letošní ročník neváhejte

9. 4. 2004 - PRAHA [Econnect]

- z loňského ročníku abilympiády (foto Česká abilympijská asociace) -
- z loňského ročníku abilympiády (foto Česká abilympijská asociace) -

Už podvanácté se mohou zdravotně postižení lidé přihlásit na další ročník národní abilympiády. Soutěžní přehlídka pracovních schopností a dovedností se uskuteční ve dnech 17. až 19. června v pardubickém Salesiánském centru mládeže. Pořádající Česká abilympijská asociace (CAA) vyzývá zájemce, aby nejpozději do 23. dubna zaslali přihlášku do jedné z jedenatřiceti vyhlašovaných disciplín. Pro účastníky a návštěvníky je vedle soutěží připraven i bohatý doprovodný program.

Dřevořezba, košíkářství, aranžování květin, ale například i malba na sklo, výroba svíček, tvorba webových stránek nebo zdobení kraslic: to jsou jen některé z disciplín, z nichž si mohou soutěžící vybrat. Účastníci minulého ročníku abilympiády měli zájem soutěžit především v keramice, vyšívání, počítačové editaci textu a v malbě na hedvábí.

"Oproti desátému ročníku vloni soutěžilo méně abilympioniků – kolem 105, třetinu tvořili nováčci. Řada z nich zvládla svou premiéru na výbornou, jejich výkony jim v konečném hodnocení zajistily umístění na některé z medailových pozic," uvádí asociace. Vítězství v deseti z osmnácti uskutečněných disciplín přitom slavili soutěžící z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Za dlouholeté abilympijské úspěchy byla oceněna také vozíčkářka z Přerova Pavla Indrová.

Účastníky ale nečekají jen soutěže. Hlavními akcemi doprovodného programu letošního ročníku abilympiády budou dva kulturní večery; pořadatelé slibují, že součástí pátečního i sobotního společenského večera bude také vyhlášení výsledků jednotlivých soutěžních disciplín. Připravuje se též beseda s přímými účastníky 6. mezinárodní abilympiády; ukázky nových technik aranžování květin a také tradiční přijetí abilympijské delegace u pardubického primátora. Nebude chybět ani vystoupení známých zpěváků a bavičů. "S konečnou podobou doprovodného programu se účastníci abilympiády seznámí po svém příjezdu na abilympiádu," píše se v pozvánce.

"Přihlášku je zapotřebí odeslat nejpozději 23. dubna na adresu sdružení CAA, Rokycanova 2654, 530 02 Pardubice, případně na e-mail office@k2p.cz. Každý během května obdrží brožuru s organizačními pokyny a soutěžními pravidly," upozorňuje mluvčí asociace Miloš Pelikán. Pro případ telefonických dotazů je k dispozici linka 466 304 366.

Česká abilympijská asociace sídlící v Pardubicích funguje od roku 1997. Sdružení působí především v oblasti zaměstnávání zdravotně postižených osob a vydává celostátní Abilympijský zpravodaj, který vychází pětkrát ročně. Mezi další aktivity asociace patří sledování architektonických bariér v pardubickém regionu a snaha o jejich postupné odstraňování. Asociace také zřídila agenturu pro podporované zaměstnávání. Nad letošní 12. národní abilympiádou převzali záštitu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach a předseda Senátu Petr Pithart.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz