Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty: Letouny CIA se zajatci přistály dvacetkrát v ČR

4. 4. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Tři letouny americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) se zajatci na palubě přistály dvacetkrát v Praze, zjistila organizace Amnesty International ČR (AI). Dodala, že podle letových záznamů zde měla inkriminovaná letadla mezipřistání. Již loni přinesla média informace o tom, že americké tajné služby převážely lidi podezřelé z terorismu k výslechu nebo věznění do zemí, kde mohou být vystaveni mučení, i přes české území.

Utajenými operacemi Spojené státy porušily mezinárodní práva, uvádí AI, která požádala premiéra Jiřího Paroubka a ministra vnitra Františka Bublana o reakci ke zjištěným údajům. "Stát, který vědomě pomáhá nebo asistuje jiné zemi v porušování mezinárodního práva, nese za tento čin zodpovědnost," sdělil ČTK ředitel české pobočky AI Zdeněk Rudolský.

Vládní bezpečnostní odbor podle informací ČTK žádá o stanovisko Bublana a ministra obrana Karla Kühnla. Dodat ho mají do 12. dubna. Bublanova mluvčí Radka Kovářová ČTK řekla, že podle policie na české území nevstoupila v této souvislosti žádná osoba, která by nesplňovala předepsané podmínky. Dodala, že celá řada otázek položených AI se týká ministerstva dopravy a řízení letového provozu. Odpověď pro AI ministerstvo vnitra chystá.

Letadla soukromá a od předních leteckých společností, která si najímala CIA, měla mezi lety 2001 až 2005 využívat evropský vzdušný prostor. "Neexistují ale důkazy o tom, že vždy převážela zajatce," říká AI. Podle ní v Česku šestkrát přistálo a vzlétlo letadlo typu Boeing 737-7ET, číslo N313P-N4476S, dále jedenáctkrát letoun Gulfstream V s registrací N379P, N8068V a N44982 a také letoun Gulfstream IV, číslo N85VM-N227SV, který tu měl tři mezipřistání. Podle výpovědí tří převážených Jemenců lze usuzovat, že zajatci končili v Džibuti, Afghánistánu nebo východní Evropě.

Amnesty International zdůrazňuje, že CIA zneužívá leteckou praxi a obchodní dohody, aby mohla přepravovat zajatce, což je v rozporu s mezinárodním právem. Úmluva o mezinárodním civilním letectví dovoluje soukromým, nekomerčním letounům přelet nebo technické zastávky na území státu, aniž o tom jsou jeho úřady informovány. To je patrně důvod, proč CIA při převozu zajatců spoléhá na jiné než vojenské a oficiální letouny, konstatuje AI.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz