Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dnes večer o špinavé kolumbijské válce

24. 3. 2004 - PRAHA [Econnect]

- z dokumentu Špinavá válka -
- z dokumentu Špinavá válka -

Zemi, kde se beze stopy "ztrácejí" lidé, odkud chodí zneklidňující zprávy o násilí, únosech a chudobě – jihoamerické Kolumbii – bude věnován dnešní debatní a filmový večer v pražském klubu Unijazz. Pražská skupina Amnesty International zve na projekci filmových dokumentů a také na diskusi o nově zahájeném programu, kterým aktivisté podporují kolumbijskou lidskoprávní nevládní organizaci ASFADDES. Jsou to totiž často právě obránci lidských práv, kteří se v Kolumbii setkávají s vyhrožováním, násilím, únosy a vraždami.

Na programu jsou od 19.00 dva dokumentární filmy: "Kolumbie – skrytá tragédie" a "Kolumbie – špinavá válka". Právě druhý jmenovaný film dokumentuje situaci, kdy během desetiletí předcházejícího natáčení zavraždili v Kolumbii členové tajné policie, paravojenských jednotek a guerillových oddílů více než dva tisíce bojovníků za lidská práva. Dva učitelé z vesničky Sabana de Torres, Mario Calixto a jeho žena Mireya, se angažovali v místním výboru pro lidská práva; přišly však pravidelné výhrůžky a napadení. Mario a Mireya přežili, ne všichni ale měli takové štěstí:

"Ztratila jsem syna. Zavraždili ho 16. května. Byl zrovna na trhu. Neviděla jsem, co se stalo. Nebyla jsem tam. Ale dozvěděla jsem se o skupině lidí v autech a na motorkách, kteří vjeli na trh a začali odtahovat lidi. Unesli těhotnou ženy, dvě děti, tří- a sedmileté. Mého syna našli druhý den. Ukázali mi to místo. Byl to mladý hoch, který miloval hudbu a tanec. Došli na prostranství, asi sedmnáct z nich mělo pušky a první, koho zatkli, byl Wilfredo. Dva chlapi ho sebrali a odtáhli k autu." - "Musel jsem ulehnout na zem s puškou u hlavy. Vybírali lidi. Jen tak, naslepo. Neměli žádný seznam. Klidně někoho zabili. Svědci později říkali, že Wilfredo nechtěl nastoupit. Dokonce prý řekl, že se raději nechá zabít. Tak ho někdo chytil za hlavu, přitáhl si ho k sobě a podřízl mu krk. Padl na zem mrtvý."

"Kolumbie byla po desetiletí pustošena občanskou válkou a stala se synonymem pro ilegální obchod s drogami. I přes četné mírové snahy se zatím nepodařilo skoncovat s rozsáhlou vlnou násilí, únosů a chudobou," popisuje situaci v zemi Lenka Pitronová z pražské skupiny Amnesty International. Debatního večera v Unijazzu se měl zúčastnit redaktor České televize Filip Kanda, specialista na jihoamerické země, který dlouhodobě v Kolumbii žil; protože ale musel nečekaně zůstat ve Španělsku, nabídnou aktivisté návštěvníkům alternativní program.

Se zájemci tak budou debatovat aktivisté, kteří se situací v Kolumbii sami zabývají. Pražská skupina AI zahájila v únoru 2004 program zaměřený na podporu kolumbijské organizace ASFADDES (Asociación de Familiares de Detenidos Desaparecidos, nevládní organizace zabývající se ochranou lidských práv) s cílem upozornit na porušování lidských práv v Kolumbii. "Organizace vznikla v roce 1982 jako sdružení osob, jejichž příbuzní "zmizeli" po zásahu tajné policie. Činnost organizace se specializuje na problém "mizení" lidí, který se v Kolumbii projevuje pravděpodobně nejsilněji z celé Jižní Ameriky - jen v období mezi lety 1997 až 2001 registrovala ASFADDES čtyři tisíce případů "zmizení"," dodává Lenka Pitronová.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz