Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česko proti chudobě: Po velkých slibech malé oddlužení

29. 3. 2006 - PRAHA [Česko proti chudobě/Econnect]

Světová banka vydala poněkud emotivní a trochu zavádějící prohlášení o oddlužení nejchudších zemí. Skutečnost je ovšem taková, že současná výše oddlužení, jak byla domluvena již na schůzce ministrů financí v Gleneagles nedosahuje ani výše k níž se zavázala Světová banka před deseti lety, ani sumy, kterou přislíbila redukovat G8 před sedmi lety.

„Půjčili jsme si jen 8 miliard USD v letech 1985 a 1986. Již jsme splatili 16 miliard a teď máme zaplatit dalších 28 miliard. Největším problémem zadluženosti je lichvářský úrok,“ řekl nigerijský prezident Obasanjo.

Již v roce 1996 přislíbila Světová banka a Mezinárodní měnový fond oddlužení jedenačtyřiceti zemím v rámci iniciativy HIPC a k témuž se zavázala i G8 na svém zasedání v Kolíně nad Rýnem v roce 1999. Tehdy ovšem slíbili odpustit sto miliard amerických dolarů.

„To, že se po devíti letech podařilo dosáhnout oddlužení u 43 procent HIPC, tedy u 22 % nejchudších zemí, ve výši přibližně čtvrtiny přislíbené částky počítáno z nominálního dluhu, lze skutečně jen těžko považovat za úspěch.“

„Rozhodně se nejedná o stoprocentní oddlužení. Například Zambii bude dluh snížen o 36 %, Bolívii o pouhých 19 %. Chudé země si oddlužení z velké části zaplatí sami,“ uvedl Tomáš Tožička, jeden z organizátorů kampaně Česko proti chudobě, která také požaduje odpuštění nesplatitelných dluhů.

Ministerstvo financí Spolkové republiky Německo potvrdilo, že dluhy, které mají oddlužované země u Světové banky (prostřednictvím agentury IDA) budou sice zcela odpuštěny, ale zároveň bude stejnou měrou snížena pomoc, která by jinak byla těmto zemím poskytnuta. IDA ovšem oddlužovanou částku dostane vyplacenu od G8, ale bude ji přerozdělovat všem jedenaosmdesáti nejchudším státům.

Oddlužované zemi však vyplatí takto podstatně ukrácený podíl jen v tom případě, že splní podmínky G8, což znamená především odstranění všech obchodních bariér, do kterých se budou počítat i ochranná opatření, např. odmítání geneticky manipulovaných plodin, ochrana před jedovatými látkami, apod. Nejchudší státy tak mají jen mizivou šanci získat z oddlužení více prostředků na školství, zdravotnictví a potravinovou bezpečnost.

Mohou si však být jisty dalším omezením svých možností bránit se dovozu dotované produkce ze Spojených států, Evropské unie a Japonska. Tím, kdo na celé transakci opravdu vydělá, je skupina organizací spadajících pod Světovou banku. Jediným a rychlým prostředkem je zavedení dluhové arbitráže, která by legitimním způsobem nahradila hegemonii nejbohatších zemí a jejich pařížského klubu.

„Oddlužení a realistický dluhový management patří mezi úkoly Rozvojových cílů tisíciletí, pro velké věřitele, především z G8, je však těžké se vzdát tohoto nástroje, který dovoluje lehce manipulovat se zadluženými zeměmi.“ říká Tomáš Tožička.

Největší ztráty chudých zemí, které způsobily nárůst dluhu, nevznikly kupodivu zásluhou diktátorů podporovaných v rámci studené války, ani špatným vládnutím, ale především nárůstem cen ropy, poklesem cen komodit, změnami terms of trade a obchodním bariérami spolu s dotacemi vyváženého boží ze stran bohatých států.

Již $550 miliard bylo zaplaceno na dluhové službě za posledních 30 let z celkové dlužné částky $540 miliard a zbývá zaplatit ještě $523 miliard. Tato částka však díky úrokům poroste. V roce 2000 zaplatily chudé země 13 dolarů na dluhové službě na každý dolar přijatý na rozvojové spolupráci.

Kampaň Česko proti chudobě v prvním roce kulminovala 10. září 2005 těsně před newyorským summitem OSN pouličními akcemi po městech ČR, které se přidaly k podobnými akcím po celém světě - například balením veřejných objektů do bílé pásky - ústředního společného symbolu globální kampaně.

Činnost koalice ani působnost kampaně však zářijovým summitem Millenium +5 neměly neskončila. Cílovým rokem pro snížení globální chudoby na polovinu a splnění 8 konkrétních Rozvojových cílů tisíciletí je až rok 2015. Do té doby se však v Praze, Brně, Olomouci, Plzni, Pardubicích, Kladně a na dalších místech ČR uskuteční desítky seminářů, přednášek, diskusí, pracovních dílen, školení pro novináře, státní správu a učitele. Během kampaně se budou kromě bílých náramků distribuovat též dva druhy letáků a obšírnější brožurka.

Jednotná podoba kampaně Česko proti chudobě se bude prezentovat různými formami v tištěných a elektronických médiích i ve veřejném prostoru a zejména touto webovou stránkou na www.ceskoprotichudobe.cz

Hlavním cílem kampaně však není zasáhnout jen širokou veřejnost - ale především tu její část, která toho o problematice globální chudoby příliš neví, či nechce vědět. Neméně důležité je aktivně oslovit státní správu a české politiky, navázat s nimi dlouhodobý dialog a probrat způsoby, jakými lze boj proti chudobě promítnout do politické práce. Za tímto účelem účastnické organizace kampaně sestavily seznam 10 požadavků, o jejichž splnění společně usilují.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz