Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Symboličtí vězni na Václavském náměstí protestují proti castrovskému režimu

16. 3. 2004 - PRAHA [Radio Praha]

Zamřížovaná cela s otlučenou židlí, vězeň v pruhovaném mundúru a nad tím vlajka s portrétem Che Guevary. A to vše pár desítek metrů od pomníku sv. Václava na pražském Václavském náměstí. I tímto způsobem se od pondělního poledne připojuje Česko k protestům proti porušování lidských práv na Kubě.

V symbolickém vězení se až do čtvrtka budou po hodině střídat známí politici, bývalí disidenti, ochránci lidských práv a umělci: "Já už asi rok od té doby, co jsou na Kubě zavření, těch pětasedmdesát lidí, jsem ve výboru pro obranu těchto vězňů. Zamýšlíme se nad tím, jak jim můžeme pomoci, takže tohle je jedna z těch akcí. Není to nic velkého, ale aspoň nějakým způsobem se chceme solidarizovat," objasnil smysl proticastrovského protestu poslanec Svatopluk Karásek.

Akci na podporu 75 kubánských politických vězňů, kteří byli právě před rokem odsouzeni k mnohaletým trestům, uspořádala nadace Člověk v tísni. Podle jejího šéfa Šimona Pánka to však není jediná forma podpory kubánských disidentů: "Ze střední Evropy, protože s námi spolupracují Slováci, Poláci a další organizace, odjíždějí na Kubu velice pravidelně lidé, kteří pomáhají rodinám zavřených, přinášejí informace z Kuby, podporují nezávislé novináře, například technikou, diktafony, počítači a podobně. Takže ta výměna, ten ruch mezi středoevropským prostorem, který vede Člověk v tísni směrem ke Kubě, je velice častý a funkční a má smysl."

Symboličtí vězni vyjádří během protestní akce svůj postoj k situaci na Kubě i v dopisech rodinám uvězněných Kubánců a kubánskému vůdci Fidelu Castrovi. Hodinu v cele odsedí například předseda Senátu Petr Pithart, místopředseda vlády Petr Mareš, novináři Petruška Šustrová a Petr Uhl, zpěvák Jaroslav Hutka nebo herec Tomáš Hanák. Podobné akce probíhají paralelně i v dalších evropských zemích, Spojených státech a v Latinské Americe.

Podle pražského primátora Pavla Béma, který sem symbolicky uzamkl prvního vězně, připomene kubánská cela i naši nedávnou minulost: "To má význam nejenom pro Kubu jako takovou, ale má to význam pro Prahu, pro Českou republiku, pro ten středoevropský kontext. Připomínat si skutečnost, že někde někdo může dostat dvacet osm let kriminálu pouze a jenom za to, že chce, aby byly dodržovány platné zákony. A já jsem přesvědčen, že to Pražany nepochybně upoutá a že si nepochybně vzpomenou, že před patnácti lety to ani v tehdejším Československu se svobodu nebylo příliš slavné."


Milena Štráfeldová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz