Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pražští radní neoprávněně utajují důležité údaje

8. 3. 2004 - PRAHA [Oživení]

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) potvrdil názor občanského sdružení Oživení, že Rada hl.m. Prahy neoprávněně utajuje informace při zveřejňování výsledků auditu veřejných zakázek. „Zákon o ochraně osobních údajů nebrání zveřejnění forenzního auditu v plném znění,“ konstatuje JUDr. Václav Bartík, ředitel odboru legislativního a právního ÚOOÚ. Na magistrátním webu jsou však zveřejněny forenzní audity ve zcenzurované podobě: chybí všechna jména, úředníků, politiků i lidí ze soukromého sektoru. Jména byla odstraněna s takovou pečlivostí, že z názvu stavební firmy „Čermák a Hrachovec“ zbylo pouhé „ a “.

Přitom právě podrobné forenzní audity dvou kontroverzních zakázek (skleník Fata Morgana a čistička v Miškovicích) ukazují, kdo a v čem při udílení a realizaci zakázek pochybil. V případě skleníku dochází k zatajování odpovědnosti mimo jiné bývalého náměstka primátora Petra Švece a současné ředitelky odboru městské zeleně Kateřiny Vaculové, v případě čističky odpadních vod se jedná o odpovědnost bývalého radního Zdeňka Kováříka, bývalého ředitele odboru městského investora Jozefa Macka a ředitele mandatářské firmy Zavos Pavla Přikryla.

Oživení vyzvalo již 10. 2. primátora Béma, ať zveřejní forenzní audity v plném znění, s poukazem na nový kladný výrok ÚOOÚ. Do dnešního dne však nebyla plná verze zveřejněna, ani jsme nedostali od primátora odpověď. Vyzýváme Radu hl.m. Prahy, ať se již zbaběle nevymlouvá na ochranu osobních údajů a dává občanům k dispozici všechny informace o činnosti politiků a úředníků, kteří jsou placení z veřejných financí.

Oživení vedlo již loni na jaře spor s Radou hl.m. Prahy o zveřejnění seznamu lidí chybujících při udílení veřejných zakázek, který byl zpracován na základě výsledků externího auditu a šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Protože rada odmítla seznam zveřejnit s odůvodněním, že obsahuje chráněné osobní údaje, zveřejnilo seznam Oživení. Tehdy se na ÚOOÚ obrátil magistrát s podezřením, že jsme porušili zákon o ochraně osobních údajů, úřad však toto podezření nepotvrdil.

"Od této chvíle může každý občan požádat magistrát o poskytnutí auditů v plném znění. Jako argument proti případné neochotě přikládáme vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů," vyzývá Tomáš Kramár z Oživení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

8. 3. 2004
PrahaDave

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz