Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Za jeden provaz proti násilí na ženách: v neděli potkáte v Praze a v Brně pouliční průvod

5. 3. 2004 - PRAHA, BRNO [Econnect]

Domácí násilí, násilí páchané na ženách ve válečných konfliktech a obchod se ženami: taková jsou témata dvouleté kampaně, kterou 8. března ve sto padesáti zemích světa zahájí organizace pro lidská práva Amnesty International. V České republice kampaň „Stop násilí na ženách“ zahájí pouliční průvody už v neděli 7. března. V Praze pochod vyrazí ve 14 hodin z ulice Na Příkopě (od sídla Komerční banky), trasa povede kolem Můstku až k Prašné bráně. Brněnští aktivisté zvou na shromáždění, které ve stejnou dobu zahájí na Malinovského náměstí u Mahenova divadla; o hodinu později pak vyrazí ulicemi města průvod s heslem „Za jeden provaz proti násilí na ženách“.

Amnesty International bude během dlouhodboé kampaně spolupracovat s řadou neziskových organizací, které se problematikou násilí na ženách zabývají – v České republice to jsou zejména Rosa, ProFem, Bílý kruh bezpečí a Nezávislé sociálně ekologické hnutí. Amnesty chce kampaní v České republice napomoci k vyvracení mýtů o domácím násilí a také se zasadit o legislativní změny, které by vedly k lepším možnostem obrany obětí domácího násilí. Násilí na ženách je nepřípustným porušováním lidských práv, které organizace hájí; také z toho důvodu chce zvyšovat povědomí veřejnosti o existenci problému násilí páchaného na ženách.

Věděli jste, že v důsledku násilí na základě pohlaví je na celém světě zabito nebo zraněno více žen ve věku 15-44 let, než kolik zemře na rakovinu, malárii nebo následkem dopravní nehody? Věděli jste, že každá třetí žena byla během svého života zbita, přinucena k sexu nebo jinak zneužita? Věděli jste, že každý rok jsou dva miliony dívek ohroženy ženskou obřízkou? Tyto znepokojivé otázky chtějí aktivisté veřejnosti připomínat. Také proto budou na místě zahájení brněnského pochodu zájemcům k dispozici informační materiály řady organizací, které se tématem násilí na ženách zabývají – včetně kontaktů na poradny pro ženy ohrožené domácím násilím. Kolemjdoucím nabídnou k podpisu také dopis ministrovi spravedlnosti: v jeho moci bude pomoc ženě ohrožené násilím ze strany policie a ve vězení, rozhodne-li koncem března český soud, že bude vydána do Ruska. Vedle zástupců brněnské skupiny Amnesty International budou před zahájením průvodu hovořit hosté z Nezávislého sociálně ekologického hnutí a také z Poradny pro ženy v tísni. Akci svou účastí přislíbila podpořit též herečka Národního divadla v Brně Zuzana Slavíková.

Brněnský Mezinárodní den žen v režii dalších organizací

K osmému březnu připravují tematicky zaměřené akce také další nevládní organizace. V neděli v předvečer MDŽ pořádá Nezávislé sociálně ekologické hnutí v brněnském klubu Mýdlo společenskou akci spojenou s promítáním tématických filmů a hudebním vystoupením a proloženou hovory o ženách, významu tohoto dne a o tom, jak a vlastně proč se řeší ženská práva. Večírek „MDŽ – Mýdlový dýchánek žen aneb Šovinisto, vypláchni si mýdlem ústa“ organizátoři zahájí v 18 hodin.

Gender centrum Fakulty sociálních studií MU v Brně pak ve spolupráci s Českým svazem žen chystá oslavu Mezinárodního dne žen do jazzové kavárny Podobrazy – program bude tvořit pásmo krátkých vystoupení a příspěvků nejrůznějších umělců a umělkyň z celé České republiky: na programu je divadelní představení, hudební a taneční čísla, projekce původních studentských dokumentů, recitace, čtení z gender nekorektní literatury a dále. „V průběhu večera také připomeneme historii MDŽ a vezmeme si na mušku zprofanované pojetí tohoto svátku v době totality, což připomeneme například v ukázkách z normalizačních filmů,“ vysvětluje Iva Baslarová z Gender centra FSS. Oslava s názvem „Muži Děti Ženy ženám“ proběhne v pondělí 8. března 2004, začátek je v 19 hodin.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz