Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ruční papírna má šanci na zapsání do seznamu UNESCO

24. 2. 2004 - PRAHA [Radio Praha]

Šance, že se historická ruční papírna ve Velkých Losinách na šumpersku dostane na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, se zvýšila. Zapsání manufaktury totiž podpořilo ministerstvo kultury. Papírna je unikátní svou 400 let trvající tradicí. Součástí této významné kulturní a technické památky je od roku 1987 specializované Muzeum papíru.

Podle odborníků není v celé střední Evropě podobná ruční papírna, která by se mohla pochlubit nepřetržitou, 400 let trvající tradicí. Budova papírny zůstala do dnešních dnů v té podobě, jakou dostala po přestavbě v poslední čtvrtiny 18. století. Unikátní areál významné technické památky, která nemá v oblasti střední Evropy obdoby, byl v roce 2001 vládou České republiky prohlášen národní kulturní památkou.

Největším přínosem památky je zachování původní technologie výroby papíru. Ruční papír, na nějž malují výtvarníci, píší básníci a vysocí státní úředníci, vzniká téměř stejnou technologií a na stejných strojích jako před 400 lety.

Z historie papírny ve Velkých Losinách

Papírenskou manufakturu nechal vybudovat na konci 16. století Jan mladší ze Žerotína. První doloženou věcí připomínající existenci papírny je průsvitka s erbem Žerotínů z roku 1596.

Rozvoj strojní průmyslové výroby byl příčinou rychlého zániku ručních papíren. Ve Velkých Losinách se produkci ručního papíru podařilo udržet díky podnikavosti Antona Schmidta st., jehož rodina papírnu koupila roku 1855.

Od poloviny 70. let 20. století prošla velkolosinská ruční papírna několika etapami nákladných rekonstrukcí oprav. Od roku 1987 je součástí této významné kulturní a technické památky specializované Muzeum papíru.

Muzeum papíru

Ve svých expozicích návštěvníky seznamuje s historií papíru a jeho výroby od nejstarších dob do současnosti. Součástí prohlídkové trasy je i detailní pohled na celý výrobní postup a návštěva stěžejních pracovišť provozu výroby ručního papíru. V letních měsících si návštěvníci v areálu papírny mohou vlastnoručně zhotovit arch papíru či dopisní obálku.


Tip redakce Econnectu - Výroba ručního a recyklovaného papíru

Výroba ručního papíru - historie, postup, fotogalerie

Výroba ručního papíru

Fotogarie - kouzlení s papírem


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz