Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bělorusové v Česku demonstrovali za svobodné volby ve své vlasti

20. 3. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Zhruba 80 lidí se v neděli na Václavském náměstí v Praze zúčastnilo shromáždění běloruských studentů, kteří demonstrovali za svobodné volby ve své vlasti. Studenti považují prezidentské volby za rozhodující pro budoucí osud Běloruska. Současný prezident Alexandr Lukašenko se podle nich snaží pomocí nátlaku, manipulace a zastrašování oponentů zajistit další trvání svého totalitního režimu.

Shromáždění uspořádal Výbor běloruských studentů v Česku. "Záměrem akce je upozornit především EU na to, co se děje ve východní Evropě. Vystupujeme na podporu těch, kteří dnes vyjdou v Bělorusku do ulic," řekla v neděli ČTK jedna z organizátorek demonstrace.

Studenti považují prezidentské volby za nesvobodné a nespravedlivé. Ve svém prohlášení žádají kromě jiného odvolání členů Ústřední volební komise, propuštění politických vězňů nebo odstoupení ministra vnitra a šéfa tajné služby KGB.

Běloruští studenti v Česku většinou pocházejí z vysokých škol, které byly Lukašenkovým režimem uzavřeny, nebo byli ze studií vyloučeni. "Naše perzekuce je možná, ale když se podíváte na vývoj v naší zemi, tak režim má, myslím, více starostí doma," řekla jedna z organizátorek na otázku ČTK, zda se neobává odplaty běloruské vlády. Poklidná demonstrace skončila zhruba po hodině.

Podobné shromáždění pořádal před běloruským velvyslanectvím v Praze také Svaz Bělorusů v zahraničí. Tam se shromáždila asi dvacítka Bělorusů žijících nyní v Česku. S transparenty "Lukašenko, vrah běloruského národa" pořádali mezi účastníky "symbolické" volby prezidenta. Nejvíce podpisů během nedělního dopoledne shromáždili u jména opozičního kandidáta Aljaksandra Milinkeviče.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz