Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika chce zachránit lípy v Porubě před kácením

16. 3. 2006 - OSTRAVA [Econnect / Arnika]

O kácení části aleje rozhodla radnice v ostravské Porubě: stromy na Opavské ulici mají být pokáceny z důvodu rozšíření tramvajového ostrůvku a jízdních pruhů přilehlé komunikace. "Ze sedmnácti stromů tvoří většinu zdravé lípy, které zde byly vysazeny v době zrodu této zástavby. Jsou tak součástí městské památkové zóny Poruba, kde už padesát let neplní jen svou estetickou funkci, ale chrání také místní obyvatele před hlukem a exhalacemi z dopravy," varuje sdružení Arnika.

Ochránci přírody jsou toho názoru, že rozšiřování jízdních pruhů na šířku, která je předepsaná pro rychlostní komunikace, je v místě, kde je povolena maximální rychlost padesát kilometrů v hodině, více než zbytečné. "Nesouhlasíme s postupem, kdy se dopravní situace řeší na úkor zdravých stromů, neboť se domníváme, že při troše dobré vůle lze najít takové řešení, které umožní dřeviny zachovat,“ vysvětluje vedoucí ostravské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Helena Váňová.

Arnika podala již v lednu věcné připomínky k navrhovanému rozšíření silnice. Zástupci Ostravy, městské části Poruba, ani zástupci firmy Ostravské komunikace, která má stavbu realizovat, se k připomínkám vůbec nevyjádřili. Porubská radnice pak vydala ke kácení povolení, proti kterému se Arnika na začátku března odvolala. Záležitost bude nyní přešetřovat ostravský magistrát.

„Arnika žádá o zpracování odborného posudku na nutnost rozšíření komunikace v dané lokalitě a o předložení odborného stanoviska Národního památkového ústavu. Dále chceme vyzvat porubskou radnici, aby včas informovala své občany, kteří se jinak nemohou dostatečně vyjádřit," říká Helena Váňová.

Sdružení navíc upozorňuje, že se o záměru kácení dozvědělo až ve chvíli, kdy bylo zahájeno správní řízení. "To je pozdě a tento postup bohužel není ojedinělý,“ dodává Helena Váňová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz