Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stop transportům živých koní do západní Evropy

1. 12. 2003 - PRAHA [Econnect / Svoboda zvířat]

Každým rokem je ze zemí východní Evropy, především z Polska a Litvy, vyvezeno asi 30 000 koní na jatka do Itálie, Francie a Belgie. Při těchto zbytečných a často nelegálních transportech jsou naprosto ignorovány potřeby zvířat. Na tento problém upozornila organizace Svoboda zvířat v pátek, kdy její aktivisté prošli Prahou, aby předali petici s více než 20 000 podpisy na polském velvyslanectví. Svoboda zvířat se tak připojila k mezinárodní kampani vedené britskou organizací Viva!.

"Každým rokem je ze zemí východní Evropy vyvezeno asi 30000 koní na západoevropská jatka. Trasa je dlouhá přes 2500 kilometrů a táhne se přes pět zemí. Může trvat až pět dní a zvířata při transportech neskutečně trpí," uvedla koordinátorka kampaně nazvané v ČR Cesta na smrt Barbora Večlová ze Svobody zvířat. Zvířata jsou pak poráženi a jejich a jejich maso je určeno pro lidskou konzumaci.

Svoboda zvířat také požaduje, aby Státní veterinární správa České republiky zamezila po vzoru Rakouska průjezdu koní přes naše území, protože tím vyjadřuje polské vládě podporu a nese spoluzodpovědnost za toto utrpení.

Těmito akcemi se Svoboda zvířat připojila k mezinárodní kampani britské organizace Viva!, která se transporty koní zabývá už 3 roky. Za tuto dobu se díky zviditelnění tohoto problému a sociálnímu tlaku snížil počet vyvážených koní o více než dvě třetiny původního počtu.

Podle ekologů je i pro zdravého koně problém strávit na cestě více než 24 hodin. "Při těchto transportech se porušuje spousta předpisů, jsou ignorovány potřeby zvířat, kamiony jsou přeplněné, při nakládání a vykládání jsou zvířata bitá, koně nejsou napájeni a krmeni," uvedla některá porušení aktivistka.

Podle Svobody zvířat tyto transporty probíhají především díky italským konzumentům požadujícím čerstvé koňské maso. Polští koně jsou relativně levní a polské zákony není těžké obcházet. Tato poptávka má také devastující účinky na celoevropskou populaci koní. Jen v Polsku se díky obchodu s koňským masem zredukoval počet koní z milionu na současných 500 000.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz